Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škubánky s mákem a rumovými švestkami

Prosté a geniální. Švestky plněné mandlí a vařené v rumu jsou třešničkou na dortu.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Česká

Ingredience

    • 1500 g moučnatých brambor, oloupaných
    • 230 g hladké mouky
    • 150 g sádla, rozpuštěného
    • sůl
    • 50 g moučkového cukru + 100 g mletého máku na posypání
    • 100 g sušených švestek, bez pecky
    • 250 ml tmavého rumu (třeba tuzemáku)
    • 80 g celých loupaných mandlí

Příprava jídla

1 Oloupané, nahrubo pokrájené brambory (malé nechte v celku) uvařte ve vodě do poloměkka; trvá to asi 10 minut. Slijte z nich část vody (tu uschovejte), aby hladina sahala jen do poloviny výšky brambor. Pak vařečkou brambory trochu pomačkejte a obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik děr až na dno. Zasypte je moukou a zalijte polovinou scezené horké vody. Hrnec přiklopte poklicí a nechte stát asi 20 minut, aby se mouka dobře propařila. Mezitím si připravte švestky – propláchněte je horkou vodou, místo pecky vložte mandli a 10 minut povařte v rumu.

2 Propařené brambory s moukou důkladně vymíchejte elektrickým hnětačem nebo ručně metlou na hladkou, tužší a nelepivou hmotu. Lžící namočenou v sádle z těsta vykrajujte škubánky (noky) a na talíři je posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podávejte s rumovými švestkami.

DOKONALÉ ŠKUBÁNKY

  • Konzistence škubánků vždy závisí na druhu brambor, jejich měkkosti a množství použité vody. Ideální jsou moučné brambory (varný typ C), které mají hodně škrobu.
  • Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas – ještě než se dovaří, protože při spařování mouky dojdou. Máte-li těsto na škubánky moc řídké, znamená to, že je v nich příliš vody. Je proto potřeba je vařit jen tak tak potopené. Těsto má správnou konzistenci, když jdou škubánky vymíchat ztuha.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krupicová kaše se šafránem a černým bezem

Vdolečky s lískovou náplní

Buchtičky s vinnou pěnou z vlašského ryzlinku

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Česká kuchyně – sladká jídla

REKLAMA

Přidat komentář