
Červené zelí s brusinkami
Zelí dušené s vínem a brusinkami tvoří dokonalou přílohu ke svatomartinské huse.
Vydání: 2011/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 100 g anglické nebo lépe gazdovské slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 středně velké červené cibule, nakrájené na stejně velké kostičky jako slanina
- 2 sáčky kysaného červeného zelí (slitého, ale nepropláchnutého, čím kyselejší je lák, tím víc ho vymačkejte)
- 3 vrchovaté lžíce medu
- 100 ml červeného vína (raději ovocnější a lehčí; např. modrý portugal, cabernet sauvignon)
- 200 ml nakládaných brusinek (raději s menším množstvím šťávy)
- sůl a pepř
Příprava jídla
1 Slaninu opečte v silnostěnné pánvi. Poté přidejte cibuli. Po 2–3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte cca 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti, ale s citem, ani jedno není v receptu nijak nosné.
Přidat komentář