Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3216 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 74 g
Tuky 209 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sekaná v zelných listech báječně vypadá, a ještě líp chutná!

Suroviny

menší hlávka
špek 50 g
na kostičky
jarní cibulka 3 ks
nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
vejce 2 ks
větší kusy
strouhanka 2 hrsti
oregano hrst
čerstvé lístky
česnek 3 stroužky
drcený
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
na vymazání formy a potření

Postup

1

Ze zelí odřízněte košťál a celou hlávku povařte 5–7 minut v osolené vodě. Zchlaďte ve studené vodě a zelí rozeberte na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepejte paličkou na maso.

2

V pánvi opečte slaninu a nechte na ní zesklovatět cibuli. Maso smíchejte s vejci, vínem, strouhankou, česnekem a opečenou slaninou s cibulí. Ochuťte solí, pepřem, oreganem a kmínem.

3

Hlubokou zapékací mísu vymažte sádlem a vyložte největšími listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Na listy naneste třetinu masové směsi, uhlaďte, zakryjte vrstvou zelí a pokračujte tak, abyste vyplnili vnější velké zelné listy masem a zelím přibližně do tvaru hlávky.

4

Nakonec ohněte přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřete sádlem. Formu přetáhněte alobalem nebo přiklopte, postavte do pekáčku s vroucí vodou a pečte ve vodní lázni při 150–160 °C asi 2 hodiny. Hotové jídlo nechte odpočinout a krájejte na porce.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Pokud máte nižší mísu, vyložte ji papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly a vy jste je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
  • Díky vodní lázni bude mít zelí lepší barvu i chuť. Bez ní pečte sekanou při 180 °C asi hodinu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč