Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

Sekaná v zelných listech báječně vypadá, a ještě líp chutná!

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 menší hlávka bílého zelí
    • 50 g bílé slaniny, na kostičky
    • 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
    • 2 velká vejce
    • 2 lžíce bílého vína
    • 2 hrsti čerstvé strouhanky
    • hrst listů čerstvého oregana
    • 3 stroužky česneku, drceného
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • sádlo na vymazání formy a potření

Příprava jídla

1 Ze zelí odřízněte košťál a celou hlávku povařte 5–7 minut v osolené vodě. Zchlaďte ve studené vodě a zelí rozeberte na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepejte paličkou na maso.

2 V pánvi opečte slaninu a nechte na ní zesklovatět cibuli. Maso smíchejte s vejci, vínem, strouhankou, česnekem a opečenou slaninou s cibulí. Ochuťte solí, pepřem, oreganem a kmínem.

Hlubokou zapékací mísu vymažte sádlem a vyložte největšími listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Na listy naneste třetinu masové směsi, uhlaďte, zakryjte vrstvou zelí a pokračujte tak, abyste vyplnili vnější velké zelné listy masem a zelím přibližně do tvaru hlávky. Nakonec ohněte přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřete sádlem. Formu přetáhněte alobalem nebo přiklopte, postavte do pekáčku s vroucí vodou a pečte ve vodní lázni při 150–160 °C asi 2 hodiny. Hotové jídlo nechte odpočinout a krájejte na porce.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Pokud máte nižší mísu, vyložte ji papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly a vy jste je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
  • Díky vodní lázni bude mít zelí lepší barvu i chuť. Bez ní pečte sekanou při 180 °C asi hodinu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelňáky se škvarky

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

Zelí s kokosem a nudlemi

Pikantní zelný salát

Zelná polévka s houbami a kroupami

Zelí

Přidat komentář