Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

Při pomalém pečení zůstane krkovice krásně šťavnatá a všechny chutě se propojí. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Česká

Ingredience

    • 6 plátků vepřové krkovice bez kosti (silných asi 3 cm, po 150–200 g)
    • čerstvě drcený pepř a sůl
    • menší svazek čerstvého tymiánu
    • 3 lžíce oleje nebo sádla
    • 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
    • 1,5 kg hlávkového bílého zelí, nakrouhaného
    • 2 červená jablka, nakrájená na osminky a potřená citronovou šťávou
    • 400 ml bílého vína + 2 lžíce navíc
    • 200 g konzervovaných kaštanů (viz Tipy & triky)
    • 2 lžíce zázvorového džemu
    • 2 lžíce vinného octa či citronové šťávy
    • 2 lžíce krupicového cukru

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Maso osolte, vydatně opepřete a posypte částí odrhnutého tymiánu. V pekáčku nebo kastrole vhodném do trouby rozehřejte 2 lžíce tuku, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. QPřidejte zelí, přilijte víno, promíchejte a vařte, dokud zelí nezačne měknout. Pak vmíchejte jablka, kaštany, 1 lžíci džemu, cukr a ocet, osolte, opepřete a ještě 5 minut povařte.

2 Mezitím v pánvi na zbylém tuku zprudka opečte maso z obou stran, aby se zatáhlo, potřete ho lžící džemu a ještě chvíli opékejte. Plátky masa přesuňte na zelí a posypte zbylým tymiánem. Do pánve vlijte 2 lžíce vína, odmíchejte ode dna všechny přípečky a obsah pánve přelijte přes maso. Pekáč nebo kastrol přikryjte a pečte 75–90 minut, dokud není maso úplně měkké.

TIPY & TRIKY
Vakuované nebo konzervované kaštany koupíte v obchodech s italskými potravinami nebo v prodejně Produits de France, kde 439g balení kaštanů v konzervě pořídíte za 230 Kč. Pokud chcete, můžete použít i doma pečené nebo vařené kaštany.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapečené vrstvené zelí s mletým masem

Zelí s kokosem a nudlemi

Zelňáky se škvarky

Pikantní zelný salát

Zelná polévka s houbami a kroupami

Zelí

Slaná jablka

Přidat komentář