
Vánočně okořeněný čokoládový koláč
Při testu jsme se báli, že koláč bude buď moc sladký, nebo moc kávový, anebo nebude držet. Vyšel ale skvěle: sladký jen decentně, kávový tak akorát a uvnitř fantasticky vláčný jako brownies.
Ingredience
- 150 g tmavé čokolády, rozlámané na kousky
- 150 g změklého másla + na formu
- 6 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového aromatu
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- nastrouhaná kůra z 1 (bio)mandarinky
- 4 lžičky granulek rozpustné kávy
- šťáva z 1 mandarinky
- 15 g másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 50 g mandlových lupínků
NA TĚSTO
NA OZDOBENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem dortovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte s máslem (v mikrovlnce nebo nad hrncem s vroucí vodou) a nechte zchladnout.
2 Vejce, cukr a vanilkové aroma dejte do mísy a šlehejte do světlé pěny (hmota až ztrojnásobí objem). Do pěny opatrně vmíchejte mleté mandle, skořici, hřebíček, nastrouhanou kůru z mandarinky a rozpustnou kávu. Vše zapracovávejte opatrně, aby pěna zůstala nadýchaná. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
3 Těsto vlijte do formy a pečte 35 až 40 minut. Koláč musí být pevný, ale uprostřed vláčný.
4 Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho vyndejte z formy.
5 V pánvi nebo hrnci nechte pomalu rozpustit máslo a přidejte mandarinkovou šťávu, cukr a skořici, vše přiveďte k varu a minutu povařte. Jakmile směs začne karamelizovat, vmíchejte mandle a vše promíchejte, aby se mandle pěkně obalily. Mandle rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Potom je rozložte na dort a podávejte.
Přidat komentář