Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kroupová polévka s houbami

Hezky staročesky

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení hub
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Česká

Ingredience

    • 80 g sušených hub
    • 2 lžíce sádla (husí, kachní nebo vepřové)
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1/2 lžičky drceného kmínu
    • 2 l zeleninového vývaru nebo vody
    • 1 bobkový list
    • po 5 kuličkách nového koření a černého pepře
    • 150 g velkých krup, předem namočených
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 velké stroužky česneku
    • hrst čerstvé petrželky
    • velká hrst sušené majoránky

Příprava jídla

1 Houby namočte do teplé vody a nechte 30 minut nabobtnat. V hrnci na lžíci sádla zpěňte cibuli, přisypte kmín a koření, přilejte vývar nebo vodu, přidejte houby i s nálevem a namočené a propláchnuté kroupy. Přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou. Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a stáhněte z ohně. Vmíchejte lžíci sádla a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete ke konci varu přidat na kostičky nakrájenou bramboru a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Kroupy můžete klidně den předem uvařit zvlášť a přidat je do polévky až ke konci přípravy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické štědrovečerní menu

Kapr smažený na sádle

Bramborový salát s domácí majonézou

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

REKLAMA

Přidat komentář