Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový salát s domácí majonézou

Jakmile se naučíte domácí majonézu, na kupovanou už si nevzpomenete.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT20M
Vaření 0:20
Salát Česká

Ingredience

    • 2 kg drobných salátových brambor, typ A
    • sůl a mletý černý pepř
    • 300 g nakládaných okurek
    • 1 velká červená cibule
    • 5 vajec, uvařených natvrdo
    • 2 jarní cibulky
    • hrst petrželky, nasekané
    • citronová šťáva a špetka krupicového cukru na dochucení

    NA MAJONÉZU

    • 2 velké čerstvé žloutky
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1⁄2 lžičky soli
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 300 ml panenského olivového oleje (nejlépe jemného řeckého např. Sitia)
    • 1 lžička jemně nasekaných kaparů

Příprava jídla

1 Brambory vydrhněte, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a nechte vychladnout (tento krok můžete udělat klidně den předem). Vejce uvařte natvrdo; trvá to 8–10 minut, zchlaďte je studenou vodou a oloupejte.

2 Zajistěte, aby všechny přísady na majonézu měly pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici a sůl. Zašlehejte ocet a citronovou šťávu. Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové směsi olej. Nejdříve po kapkách (další přilijte vždy až ve chvíli, kdy se předchozí kapka vstřebá), a jakmile směs začne houstnout, přilévejte olej tenkým pramínkem a ke konci ho opět přilévejte po kapkách. Když se vstřebá všechen olej, vmíchejte najemno nasekané okapané kapary, ochutnejte a případně dochuťte.

3 Brambory oloupejte, přepulte a vložte je do mísy. Červenou cibuli nakrájejte na plátky, jarní na kolečka, okurky a petrželku nasekejte a vše promíchejte s bramborami a majonézou. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou či špetkou cukru a vmíchejte na klínky nakrájená vejci.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické štědrovečerní menu

Kroupová polévka s houbami

Kapr smažený na sádle

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

Bramborový salát s pestem & kuře

REKLAMA

Přidat komentář