
Uživatelský
recept
recept
Boršč
Popis receptu:
Kluci v akci
Autor: Jiří Boháček
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
250 g hovězí kližky
250 g hovězího předního s kostí
250 g vepřové plece
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
5 lístků bobkového listu
1 cibule
50 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
150 g hlávkového zelí
1 velká brambora
2 ks vařené červené řepy
400 g krájených rajčat (1 konzerva)
100 g slaniny
2 PL sladké mleté papriky
1 citron (nebo vinný ocet)
1 kysaná smetana
sůl
pepř
Příprava jídla
1. Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.
2. Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky.
Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikoua zarestujeme.
3. Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.
4. Boršč podáváme s kysanou smetanou.
Přidat komentář