Suroviny
kližka
250
g
hovězí maso
250
g
s kostí
vepřová plec
250
g
pepř
10
bobkový list
5
ks
cibule
1
ks
mrkev
50
g
celer
50
g
petržel
50
g
zelí bílé
150
g
brambory
1
ks
velká
červená řepa
2
ks
vařená
rajče
1
krájená, cca 400 g
slanina
100
g
paprika mletá sladká
2
PL
mletá
citron
1
ks
lze nahradit vinným octem
Na dochucení
zakysaná smetana
1
kelímek
sůl
pepř
Postup
1
Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.
2
Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky. Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikoua zarestujeme.
3
Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.
4
Boršč podáváme s kysanou smetanou.