Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou

Křupavé dobrůtky v japonském stylu se stejně skvěle hodí jako chuťovka i jako hlavní chod pro ty, kdo neradi maso.
Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení: 10-15 minut
P

Ingredience

    • 600–800 g zeleniny, nakrájené na sousta (zkombinujte různé druhy, třeba baklažán, brokolici, červenou papriku, brambory... přidat můžete i houby)
    • podzemnicový nebo slunečnicový olej

    Na těstíčko tempura:
    • 80 g hladké mouky
    • 1 lžíci kukuřičné mouky
    • 1/2 lžičky jemné mořské soli
    • 200 ml ledové sycené minerálky
    • kostky ledu

    Na omáčku:
    • 3 lžíce sójové omáčky
    • 3 lžíce suchého sherry
    • 1 lžíci cukru
    • kůru ostrouhanou z jednoho dobře omytého citronu

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. V misce smíchejte přísady na omáčku. Pak si připravte těstíčko: oba druhy mouky a sůl přesijte do velké mísy. Metlou opatrně přimíchejte studenou minerálku spolu s několika kostkami ledu. Nemíchejte příliš – pár hrudek nehraje roli. Plech vyložte kuchyňským papírem. V hrnci nebo woku začněte rozehřívat olej – měl by sahat asi do třetiny výšky. Mějte při ruce děrovanou naběračku.

2. Když olej dosáhne asi 190 °C, namáčejte kousky připravené zeleniny v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Nevhazujte do něj příliš mnoho kousků najednou, zchladil by se a zelenina by se nemohla správně osmažit. Smažte ji asi dvě minuty, dokud nebude lehce zlatá a křupavá. Poté nechte přebytečný tuk okapat na kuchyňském papíru nebo ubrousku.

3. Postupně osmažte všechno (nezapomeňte: před každou další várkou je třeba olej znovu rozpálit!). Kousky zeleniny uchováte křupavé a teplé v troubě s lehce pootevřenými dvířky. Nejlépe chutnají ještě teplé, namočené do omáčky.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.30
Obrazek uzivatele
Tempura je genialni jidlo, jednoduche a velmi chutne.Diky za tento recept.
Obrazek uzivatele
Nechybí náhodou v receptu na těstíčko vejce?

Přidat komentář