Suroviny
droždí
30
g
krupicový cukr
100
g
smetana na vaření
150
ml
vejce
2
ks
mouka pšeničná hladká
500
g
sůl
špetka
máslo
200
g
vejce
1
ks
na potření
moučkový cukr
na posypání
čokoláda na vaření
100
g
smetana na vaření
30
ml
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a zalijeme polovinou vlažné smetany. Necháme na teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a vlažnou smetanu, vejce, 50 g rozpuštěného másla a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě asi 45 minut kynout.
vykynuté těsto zlehka propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1 cm. Do středu těsta rozložíme těsně vedle sebe tenké plátky zbylého másla a okraje těsta přes něj přehneme. Rozválíme a přeložíme přes sebe směrem do středu a pak ještě jedno na polovinu. Těsto zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 40 minut odpočinout. Postup dvakrát opakujeme.
Nakonec necháme těsto 15 minut při pokojové teplotě odpočinout, poté ho rozválíme na tenký plát. Mezitím smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přidáme nakrájenou čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí.
Těsto rozkrájíme na podlouhlé trojúhelníky 15*10*15 cm velké. Na širší konec dáme lžíci čokoládového krému a stočíme do rohlíčku. Rohlíčky rozložíme na plechu s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme 10 minut odpočinout a pečeme v předehřáté troubě při 180°asi 30 minut. Vychladlé pocukrujeme.