Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Terina s kuřecími játry

Lahodnou domácí paštiku upečte v krásné keramické formě, přibalte k ní kuchařku Party a máte skvělý vánoční dárek pro každého labužníka.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Chuťovka Francouzská

Ingredience

    • 1 lžíce husího nebo vepřového sádla
    • 2 cibule, pokrájené nahrubo
    • 300 g kuřecích jater, odblaněných a pokrájených
    • 3 lžíce brandy
    • 100 g uzené prorostlé slaniny, nakrájené na kostičky
    • 300 g syrového vepřového bůčku bez kosti, mletého nahrubo
    • 200 g vepřové plece, mleté nahrubo
    • 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • 1 lžička quatre épices (viz Tipy & triky) nebo jiného paštikového koření
    • 1 vejce
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • nasekané lístky ze 2 snítek tymiánu
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. V pánvi na 1 lžíci husího nebo vepřového sádla zvolna doměkka opékejte 2 cibule, pokrájené nahrubo; trvá to asi 5 minut. Přidejte 300 g kuřecích jater, odblaněných a pokrájených, a za stálého míchání opékejte dalších pět minut. Přilijte 3 lžíce brandy, nechte pár sekund zahřát a zapalte. Jakmile plameny zhasnou, sporák vypněte.

2 Promíchejte dobře 100 g uzené prorostlé slaniny, nakrájené na kostičky, 300 g syrového vepřového bůčku bez kosti, mletého nahrubo, 200 g vepřové plece, mleté nahrubo. Přidejte 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno, 1 lžičku quatre épices nebo jiného paštikového koření, 1 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, nasekané lístky ze 2 snítek tymiánu, osolte, opepřete a dobře promíchejte s játry.

3 Směs navrstvěte do teriny a přiklopte nebo uzavřete alobalem. Nádobu položte do pekáče a kolem nalijte vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky teriny. Vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Po vychladnutí odstraňte alobal, zalijte rozpuštěným máslem a ozdobte tymiánem a růžovým pepřem. V chladu vydrží asi 5 dní.

TIPY & TRIKY

  • Quatre épices je směs koření používaná především ve Francii, najdete ji však i v receptech z oblasti Středního východu. Česky to znamená ‚čtyři druhy koření‘ a směs zahrnuje mletý pepř (černý nebo bílý či oba), hřebíček, muškátový oříšek a zázvor. Vlastní směs si namícháte ze 2 lžic mletého černého pepře (nebo směsi 1/2 lžíce bílého a 1 a 1/2 lžíce černého), 2 lžiček mletého hřebíčku, 2 lžiček strouhaného muškátového oříšku a 1/2 lžičky mletého zázvoru. Směs koupíte i namíchanou, prodává se např. na www.toppotraviny.cz.
  • Kuchařka Party z Edice Apetit obsahuje 160 stran pečlivě vybraných receptů na pohoštění s wow efektem.

Párty

Šestá z řady kuchařek z Edice Apetit vám nabídne přes 100 receptů na přípravu party pohoštění. K osvědčeným receptům...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelový popcorn

Kořeněná čočková polévka

Sušené maso jerky

REKLAMA

Přidat komentář