
Černá zabijačková polévka (prdelačka)
Jděte do toho! Polévka je opravdová labužnická bomba.
Ingredience
- 1,5 l vepřového vývaru z ovaru (recept)
- 100 g krup
- 250 ml syrové vepřové krve (objednejte si ji předem u řezníka)
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst sušené majoránky, rozemnuté + snítka čerstvé na ozdobu
- 2–3 stroužky utřeného česneku
Příprava jídla
1 Ve větším množství osolené vody se lžičkou sádla uvařte propláchnuté kroupy. (Tento krok můžete udělat až den předem.)
2 Na zbylém sádle osmahněte cibuli do světle zlaté barvy. Vývar přeceďte; podle potřeby seberte předtím z povrchu tuk. Přiveďte ho k varu, ztlumte plamen a vmíchejte krev. Za stálého míchání zahřívejte těsně pod bod varu a stáhněte z ohně (polévku s krví je lepší nevařit, aby se krev nesrazila).
3 Přidejte slité uvařené kroupy, osmahnutou cibulku a dochuťte utřeným česnekem se solí, pepřem, majoránkou a prohřejte.
NĚCO NAVÍC
I vychladlou krev koupenou u řezníka pro jistotu přeceďte přes jemné síto, nebudou v ní pak určitě žádné sraženiny. Pro výraznější chuť můžete cibulku osmahnout na 50 g pokrájené slaniny nebo na sádle se škvarky.
Přidat komentář