Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škvarkoví šneci se zelím

Hned po upečení jsou nejkřupavější, ale výtečné jsou i další dny. A čím chutnější zelí, tím lepší zelňáky.

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: na 25-30 šneků
Doba přípravy: Do hodiny
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 250 g polohrubé mouky
    • 250 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 30 g čerstvého droždí
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 250–300 ml vlažné vody nebo mléka
    • 50 g mletých škvarků + asi 2 lžíce
    • sádla (podle vypečenosti škvarků)
    • 2 žloutky + 1 vejce na potření


    NA NÁPLŇ

    • 100 g sádla, rozpuštěného
    • 400–500 g (1 sáček) kysaného bílého zelí, vymačkaného
    • kmín na posypání

Příprava jídla

1

Droždí utřete s cukrem, přidejte trochu vlažné vody či mléka a rozmíchejte na hladkou kašičku. Mouku prosijte se solí do mísy, uprostřed udělejte důlek a vlijte připravené droždí. Přidejte zbylou tekutinu, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky i sádlo a zadělejte nelepivé hladké těsto. Nechte ho chvíli kynout; stačí tak 10 minut.

2

Těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélníkový plát o síle asi 0,5 cm a potřete ho rozpuštěným sádlem. QPosypte kmínem, vymačkaným zelím a po delší straně sviňte jako roládu. Ostrým nožem ji nakrájejte na plátky 2–3 cm silné. Plech vyložte papírem na pečení, potřete ho sádlem a plátky těsta naplocho rozložte po celém plechu a mírně je zploštěte rukou.

3

Předehřejte troubu na 180 °C a zelníky pečte dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Místo zelí a kmínu můžete použít ořechy, dýňová či jiná semínka a semena, sýr, šunku… Skvělí jsou i šneci nasladko – do těsta pak dejte navíc 2 lžíce cukru, šneky potřete máslem, sypte cukrem, skořicí, strouhaným kokosem, rozinkami, nebo třeba potírejte zavařeninou. Škvarky v těstě můžete ponechat nebo místo nich přidat trochu smetany.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krkovice se zelným salátem

Domácí světlá tlačenka

Ovarová mísa s křenem

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Zabijačkový guláš dušený v troubě

Domácí škvarky

Smažené uzle (kroucance)

Zapečené škvarkové brambory

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

REKLAMA

Přidat komentář