Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí škvarky

Dejte si je s čerstvým chlebem a cibulkou

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
36 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
+ chladnutí
PT3H
Smažení 3:00
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 1 kg syrového vepřového sádla (hřbetního)
    • 200 ml mléka
    • sůl a mletý pepř
    • čerstvý chléb a jarní cibulka k podávání

Příprava jídla

Omyté a osušené sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm, podle toho, jak chcete mít velké škvarky. Vložte sádlo do kastrolu se silnějším dnem (neměl by být úplně plný). Podlijte ho trochou vody, aby se zkraje lépe rozpouštělo, a zahřívejte ho a škvařte na sporáku za občasného zamíchání. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.


2 Jakmile se sádlo rozpustí, přilijte mléko. Škvarky se lépe vypečou dokřupava a zlatova. Když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění, stáhněte kastrol z ohně, přeceďte a sádlo nalijte do čistých a suchých sklenic či porcelánové nebo kameninové nádoby.

Škvarky promíchejte se solí a pepřem. Jezte teplé i studené s chlebem a cibulí. Zbylé uchovejte v chladu.


NĚCO NAVÍC
Škvarečky pomelte na škvarkovou pomazánku se solí a mletým pepřem, popřípadě s bylinkami. Vychladlé ztuhlé sádlo přikryjte a uchovejte na suchém, tmavém a chladném místě. Nesolené sádlo má delší trvanlivost a širší způsob využití než sádlo ochucené.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krkovice se zelným salátem

Škvarkoví šneci se zelím

Ovarová mísa s křenem

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Zabijačkový guláš dušený v troubě

Smažené uzle (kroucance)

Domácí světlá tlačenka

Zapečené škvarkové brambory

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

REKLAMA

Přidat komentář