Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažené uzle (kroucance)

Nadýchané těsto v cukru, máku a skořici

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutíSmažení: 30 minut
PT1H
Smažení 1:00
Česká

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky
    • 4 žloutky
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 80 g másla, změklého
    • 30 g čerstvého droždí
    • citronová kůra z 1/2 biocitronu
    • 3 lžíce rumu tuzemáku
    • 200–250 ml vlažného mléka
    • špetka soli
    • trocha hladké mouky na podsypání
    • vepřové sádlo sádlo na smažení


    NA OBALENÍ

    • 50 g mletého máku
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 lžíce mleté skořice

Příprava jídla

1 Mouku a všechny suroviny nechte dojít na stejnou pokojovou teplotu. V misce rozdrobte droždí se lžící cukru, přilijte trochu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a umíchejte řídké těstíčko a nechte ho vzejít.

2 V míse utřete změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidejte vzešlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zadělejte vláčnější hebké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple vykynout 1–1,5 hodiny. Z těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 25–30 stejných kusů. Ty rozválejte na válečky silné jako prst a svažte je jako volné uzle. Nechte je ještě chvíli kynout přikryté nahřátou utěrkou.

3 V širokém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla, aby mohly uzle při smažení volně plavat. Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte pod poklicí na středním plameni, až je spodní strana zlatavá, pak je otočte a bez poklice dosmažte. Na papírových ubrouscích nechte odsát přebytečný tuk a pak část obalte v máku s polovinou cukru, druhou část v cukru se skořicí.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krkovice se zelným salátem

Škvarkoví šneci se zelím

Ovarová mísa s křenem

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Zabijačkový guláš dušený v troubě

Domácí škvarky

Domácí světlá tlačenka

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Koblihy a spol.

REKLAMA

Přidat komentář