Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové srdce s višněmi

Dort můžete upéct v srdcové nebo kulaté formě. Pro vašeho Valentýna můžete udělat několik menších dortíků ve tvaru srdce.

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT40M
Pečení 0:40
Dort

Ingredience

    • 150 g tmavé čokolády (54 % kakaové hmoty)
    • 150 g másla, změklého + na formu
    • 170 g krupicového cukru
    • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 150 g hladké mouky, prosáté
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 3 lžičky kukuřičného škrobu
    • 50 ml likéru kirsch nebo třešňovice + extra na pokapání
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • čokoládové hobliny na ozdobení

    NA VIŠŇOVOU NÁPLŇ

    • 500 g mražených nebo čerstvých višní
    • 330 g krupicového cukru

    NA POLEVU

    • 150 g tmavé čokolády (54 % kakaové hmoty), nasekané nahrubo
    • 140 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Nejdřív připravte višňovou náplň: svařte cukr a 150–200 ml vody (u mražených višní stačí méně) na středním plameni, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a vložte odpeckované višně. Ztlumte a nechte asi 5 minut bublat. Dejte stranou.

2 Předehřejte troubu na 175 °C. Rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Šlehejte máslo se 150 g krupicového cukru pomocí ručního šlehače do pěny (4–8 minut), pak jeden po druhém přidejte žloutky. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a po částech mouku prosátou s kypřicím práškem.

3 Ušlehejte z bílků pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do čokoládové hmoty. Formu ve tvaru srdce nebo dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pomaštěným pečicím papírem. Naplňte těstem a pečte 30–40 minut. Vyklopte a korpus nechte vychladnout na mřížce.

Mezitím sceďte višně a uchovejte si 180 ml šťávy. Promíchejte škrob s 20 ml šťávy. Višně a zbylých 160 ml šťávy přiveďte k varu, přimíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání zahřívejte 2–3 minuty do zhoustnutí. Přidejte kirsch a nechte vychladnout.

Na polevu rozpusťte čokoládu ve smetaně nad horkou vodní lázní, trvá to 3–5 minut. Sejměte a míchejte dohladka.

6 Ušlehejte smetanu do špiček a uložte ji do doby podávání do chladničky.

Přepulte korpus a spodní díl pokapejte kirschem. Naplňte šlehačkou a ovocem a přiklopte. Shora opět pokapejte kirschem, polijte polevou a ozdobte hoblinami.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Na hobliny rozpusťte čokoládu, tence ji rozetřete na mramorovou desku či jinou hladkou plochu. Po ztuhnutí ji nožem seškrabujte pod úhlem 45 stupňů směrem od sebe.
  • Hotovou višňovou náplň prodává Robertson (www.robertson.cz).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová roláda s banány

Čokoládové řezy s rumem a rozinkami

Čokoládová pěna s chilli

Čokoládovo-kávový koláč

Čokoládový dort s kokosem

Dort pro lásku

Hříšné čokoládové dezerty

Dokonalé slavnostní dorty

Nejsladší Valentýn

REKLAMA

Přidat komentář