Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře na pivě s krupicovými noky

Jemná omáčka i noky se ke kuřeti skvěle hodí.
Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 30 minut
P
Kuře Česká

Ingredience

    • 1 kuře
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 2 šalotky nebo 1 střední cibule, nakrájené nadrobno
    • 5–6 žampionů, nožičky zvlášť, kloboučky na plátky
    • 200 ml světlého piva (plzeňského)
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 800 ml kuřecího vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce másla
    • 1/2 citronu
    • 1 lžíce nasekaných lístků hladkolisté petrželky na dochucení

    NA NOKY
    • 30 ml mléka
    • 12 lžic krupice
    • 60 g másla + na pokapání
    • 4 vejce
    • špetka soli

Příprava jídla

1 Kuře rozporcujte na jednotlivé díly (viz Tipy & triky nahoře). Maso vydatně osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm porce kuřete ze všech stran. Maso pak vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vsypte šalotku nebo cibuli, osmahněte ji doměkka, přidejte nožičky žampionů a po chvíli vše zalijte pivem. Nechte tekutinu vyvařit zpět na tuk, zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte.

2 Do hrnce vraťte porce kuřete a srovnejte je do jedné vrstvy. Zalijte vývarem tak, aby tekutina sahala do dvou třetin kuřete. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte oheň a zvolna duste asi 45 minut. Jakmile je kuře opravdu měkké, přilijte smetanu, 1 minutu povařte a stáhněte z ohně.

3

Zatímco se dováří kuře, v pánvi rozehřejte lžíci másla. Plátky žampionových kloboučků zakápněte citronem, osolte a opepřete, promíchejte a krátce je na másle osmahněte.

4 Připravte si krupicové noky: do vlažného mléka s rozpuštěným máslem zašlehejte vejce, osolte a pomalu přisypávejte krupici. Umíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout. Z pevného těsta tvarujte lžící noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to asi 7 minut. Po uvaření je pokapejte máslem, aby se neslepily.

5

Kuře přendejte z kastrolu na servírovací mísu. Do pánve se žampiony přeceďte a propasírujte přes jemný cedník omáčku, v níž se vařilo kuře. Promíchejte ji, případně dosolte. Nakonec postupně vmíchejte metličkou do omáčky lžíci chlazeného másla pokrájeného na menší kousky. Omáčku přelijte přes kuře a posypte petrželkou. Podávejte s noky (uvařit si ke kuřeti můžete i rýži nebo tagliatelle).

TIPY & TRIKY

  • Porcování kuřete: oddělte křidélka a odřízněte jim poslední (třetí) článek bez masa. Oddělte stehýnka a přepulte je v kloubu. Prsa i s kostí a kůží rozdělte po jedné straně páteře a hrudní kosti. Výsledné 2 porce prsou lze ještě příčně přepůlit.
  • Pivo z omáčky je nutné odvařit pryč. Jinak bude omáčka hořká.

Tím, že pokrájené žampiony zakápnete citronem, si zachovají svou barvu a nezhnědnou.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gulášová polévka

Žemlovka

Krupicová kaše

REKLAMA

Přidat komentář