
Chilli con carne
Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně!
Ingredience
- 1 lžíci oleje
- 1 velkou cibuli
- 1 čerstvou červenou papriku
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 1 lžíci římského kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- ½ lžíce sušené majoránky
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce cukru nebo kostička tmavé čokolády (viz Tajný tip)
Příprava jídla
1 Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.
2 Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
3 Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.
4 Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
5 Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
TAJNÝ TIP
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!
VIDEO KROK ZA KROKEM
Naučte se chilli con carne se zkušeným šéfkuchařem. Je to hračka!
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alex (neověřeno)
2. Červenec 2006 14:15
Urszula Szczepanak
14. Únor 2015 14:50
Blaňule (neověřeno)
27. Září 2006 12:23
Chlumečák (neověřeno)
22. Říjen 2006 13:33
Lewi (neověřeno)
30. Leden 2007 15:58
Urszula Szczepanak
14. Únor 2015 14:41
bibian (neověřeno)
8. Prosinec 2006 00:14
Marcela (neověřeno)
18. Leden 2007 12:43
šilenej Karel (neověřeno)
3. Květen 2007 08:06
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 18:04
míša (neověřeno)
11. Říjen 2007 13:11
betty (neověřeno)
16. Prosinec 2007 15:52
Mery (neověřeno)
30. Květen 2008 14:41
Janička (neověřeno)
28. Únor 2008 14:31
renski (neověřeno)
3. Červenec 2008 12:58
Amenarhas (neověřeno)
18. Říjen 2008 21:01
Lucie Vaníčková
29. Prosinec 2008 10:12
Elena Glebova
9. Březen 2009 15:35
martin kuhn
29. Září 2014 08:12
Vlaďka Vrbová
15. Říjen 2014 18:24
Jitka Tylčeová
18. Březen 2019 14:38
Lucie Velek
19. Březen 2019 12:39