Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort kolibřík

Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi nemá s jeho velikostí nic společného – kolibřík miluje ‚sladkosti‘ a vyhledává ty nejsladší kytky.

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H25M
Pečení 1:25
Dort Americká

Ingredience

    • olivový olej na vymazání formy
    • 270 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 200 g přírodního cukru
    • 40 g kokosové moučky + 20 g na posypání
    • 1 lžíce jedlé sody
    • 1 lžíce mleté skořice
    • 1 konzerva (400 g) ananasu ve vlastní šťávě, slitého a najemno nasekaného
    • 3 malé, hodně zralé banány, rozmačkané
    • 185 ml olivového oleje
    • 2 vejce, lehce prošlehaná

    NA KRÉM:

    • 250 g žervé (Gervais Danone nebo Philadelphia), pokojové teploty
    • 100 g másla, změklého
    • 450 g moučkového cukru (cukru klidně dejte méně, aby krém vyhovaval vaší chuti)
    • 3 lžíce mléka

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm olivovým olejem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Dejte stranou. Středně velký plech posypte 20 g kokosové moučky a pečte 5–8 minut, až bude kokos lehce opražený. Nechte vychladnout.

2 Smíchejte mouku, kypřicí prášek, přírodní cukr, kokos, jedlou sodu a skořici ve větší míse. Přidejte pokrájený ananas, rozmačkané banány, olivový olej a vejce pečlivě promíchejte. Nalijte do připravené formy a pečte přikryté alobalem hodinu a 25 minut. Pak do středu korpusu zapíchněte dřevěnou špejli, a pokud ji vytáhnete čistou, vyndejte dort z trouby. Nechte ho deset minut stát ve formě, pak položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

3 Mezitím si připravte krém: žervé a máslo smíchejte elektrickým šlehačem, přidejte moučkový cukr a za stálého šlehání přilijte mléko a míchejte tak dlouho, až získáte hladký krém. Položte dort na servírovací talíř a celý ho potřete krémem. Posypte opraženým kokosem a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Květáková polévka s pečeným česnekem

Nádivka z vinné klobásy a šalvěje

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Krémový špenát

Dort pro každou příležitost

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vynikající dort. Já jsem jen vyměnila olivový olej za řepkový - na radu velkého propagátora tohoito oleje, Michala Nikodéma.

Přidat komentář