
Jablečný dortík
Až budete mít napečeno, už vám nic nebude bránit v realizaci chvályhodného zámořského zvyku vetknout do dortíku malou svíčku a věnovat jej někomu místo dortu k narozeninám.
Ingredience
- 250 g másla, změklého
- 250 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 350 g hladké mouky
- 2¼ lžičky kypřicího prášku
- 250 ml mléka
- 1 lžíce mleté skořice, na poprášení
- 40 g másla
- 75 g krystalového cukru
- 3 jablka Granny Smith, oloupaná, bez jádřinců, pokrájená na tenké plátky
- 500 g másla, změklého
- 320 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
NA KARAMELIZOVANÁ JABLKA
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Na karamelizovaná jablka dejte máslo a cukr do hlubší pánve a mírně zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vložte plátky jablek a počkejte osm až deset minut, až zkaramelizují. Vyjměte z pánve a nechte vychladnout.
2 Předehřejte troubu na 160 stupňů. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, až bude směs krémová a zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém. Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte mléko a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Poklaďte jablky a pečte 15–20 minut, pak pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli jsou upečené. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
3 Na krém v míse šlehejte máslo pět až šest minut do pěny. Přidejte cukr a skořici a šlehejte dalších deset minut. Krém naneste pomocí palety na dortíky a poprašte je skořicí.
Přidat komentář