Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ditiny opilé řízky

Ditiny opilé řízky

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3575 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 259 g
Tuky 169 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký a pikantní řízek je nejlepší s omáčkou ze žampionů, tymiánu a vína se šťouchanými bramborami.

Suroviny

česnek 4 stroužky
prolisované
sůl
vejce 3 ks
sýr 200 g
velmi jemně nastrouhaného
strouhanka
na obal
olej
na smažení
střední, varný typ B
jarní cibulka
nebo pažitka, najemno nakrájená
Na omáčku
jarní cibulka 1 ks
najemno pokrájená
oloupané a na plátky
tymián ½ ČL
sušený
rajčatová passata - pyré 3 PL

Postup

1

Roštěnky naklepejte hodně natenko, potřete česnekem a trošku osolte. Začněte obalovat. Buď podobně jako klasický řízek, tedy v hladké mouce a pak ve vajíčkách smíchaných se sýrema nakonec ve strouhance, anebo v několika vrstvách: v hladké mouce, vajíčkách, strouhance, pak v sýru, pak znovu ve vajíčkách a znovu ve strouhance. Rozpalte olej a začněte smažit. Během smažení řízky nejméně dvakrát obraťte. Osmažené řízky odkládejte na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk ze smažení.

2

Na omáčku na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte tenké plátky žampionů a tymián, poduste – až se odpaří voda, zalijte červeným vínem, nechte chvíli vařit a nakonec zahustěte rajčatovým pyré.

3

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do vyhřáté kovové misky, na jejíž dno dáte čerstvé máslo, trochu soli a cibulku nebo velkou hrst nasekané pažitky. Rozšťouchejte a podávejte s řízkem a omáčkou.

Něco navíc:
Opilé řízky můžete klidně udělat i ze svíčkové – maso ale tolik nenaklepávejte. Omáčka se servíruje na řízek přímo na stole, šťouchané brambory si dává každý sám.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč