
Ditiny opilé řízky
Křehký a pikantní řízek je nejlepší s omáčkou ze žampionů, tymiánu a vína se šťouchanými bramborami.
Ingredience
- 4 plátky hovězího roštěnce
- 4 stroužky česneku, prolisované
- sůl
- hladká mouka na obalení
- 3 vejce
- 200 g tvrdého sýra, velmi jemně nastrouhaného
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
- 12 středních brambor, varný typ B
- lžíce másla
- jarní cibulka nebo pažitka, najemno nakrájená
- lžíce másla
- 1 menší cibulka, najemno pokrájená
- 4 střední žampiony, oloupané a nakrájené na plátky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 100 ml červeného vína
- 3 lžíce rajčatového pyré
Na omáčku
Příprava jídla
1 Roštěnky naklepejte hodně natenko, potřete česnekem a trošku osolte. Začněte obalovat. Buď podobně jako klasický řízek, tedy v hladké mouce a pak ve vajíčkách smíchaných se sýrema nakonec ve strouhance, anebo v několika vrstvách: v hladké mouce, vajíčkách, strouhance, pak v sýru, pak znovu ve vajíčkách a znovu ve strouhance. Rozpalte olej a začněte smažit. Během smažení řízky nejméně dvakrát obraťte. Osmažené řízky odkládejte na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk ze smažení.
2 Na omáčku na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte tenké plátky žampionů a tymián, poduste – až se odpaří voda, zalijte červeným vínem, nechte chvíli vařit a nakonec zahustěte rajčatovým pyré.
3 Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do vyhřáté kovové misky, na jejíž dno dáte čerstvé máslo, trochu soli a cibulku nebo velkou hrst nasekané pažitky. Rozšťouchejte a podávejte s řízkem a omáčkou.
Něco navíc:
Opilé řízky můžete klidně udělat i ze svíčkové – maso ale tolik nenaklepávejte. Omáčka se servíruje na řízek přímo na stole, šťouchané brambory si dává každý sám.
Přidat komentář