Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karamelové řezy

Karamel voní navinule hořkosladce, leckdy chutná po mandlích, na jazyku se jen rozplývá a krásně se táhne...
Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: na 10 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
Odležení: 1 hodina
Pečení: 20 minut
P
Koláč

Ingredience

    • 160 g mouky (80 g špaldové, 80 g hladké bílé pšeničné)
    • 50 g moučkového cukru
    • 90 g másla
    • 25 g panenského oleje (řepkový, slunečnicový, olivový)
    • 1 vejce
    • špetka soli
    • 1 lžíce rumu (nemusí být)

    NA KARAMEL
    • 225 g krupicového cukru
    • 1 lžíce zlatého sirupu (funguje i agávový sirup)
    • 40 g soleného másla (nebo obyčejného másla a 2 špetky soli)
    • 50 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce hustého bílého jogurtu

    NA POLEVU
    • 100 g tmavé čokolády
    • 1 lžíce oleje neutrální chuti (slunečnicový, řepkový)

Příprava jídla

1 Zpracujte suroviny na těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odležet v lednici.

2

Troubu rozehřejte na 180 ºC. Formu o velikosti 15 x 20 cm vyložte papírem na pečení a těsto ve stejnoměrné výšce napěchujte do formy. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout.

3 Do hrnce se silným dnem nalijte 50 ml vody, přidejte cukr a sirup. Na mírnějším plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete občas promíchat vařečkou. Až se cukr rozpustí (objeví se bubliny), odložte vařečku, ztlumte oheň na minimum a vařte do lehce tmavší zlatohnědé barvy. Hrnec můžete občas vzít do rukou a zakroužit s ním, ale rozhodně karamel nemíchejte! Stáhněte ze sporáku a metličkou přimíchejte máslo se solí a smetanu. Pracujte opatrně, hmota může vypěnit! Míchejte dohladka a nechte zchladnout. Karamel i těsto můžete připravit den předem a uchovat v lednici.

4 Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem. Na upečené těsto pokojové teploty rozetřete karamel a na něj nalijte čokoládovou polevu. Řezy nechte ztuhnout v lednici a krájejte je ve formě, aby karamel příliš nevytékal do stran.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jak na to: kávový karamel

Jak na to: kávový karamel

Banánky s karamelovým krémem

Cupcake s karamelovým likérem

Javorovo-karamelové kousky

Karamelový likér

‚Dort‘ z karamelových větrníků

REKLAMA

Přidat komentář