Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažení sledi

V Dánsku se na Velikonoce často podává sleď, nejtypičtější dánská ryba. „Nejlepší sledi jsou z ostrova Bornholm,“ tvrdí Flemming Laugesen. Výborní jsou samozřejmě ve formě matjesů a uzenáčů, ale také obalení v žitné mouce. Žito stejně jako brambory, řepa a jehněčí maso patří k tradičním skandinávským surovinám.
Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 25 minut
Smažení: 6 minut
P
Ostatní

Ingredience

    • 300 g červené řepy (radši menší bulvy)
    • 6 čerstvých sleďů, vykuchaných
    • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
    • 3 lžíce nasekané petrželky
    • mořská sůl, cukr a čerstvě mletý pepř
    • 4 lžíce žitné mouky
    • máslo a olej na smažení
    • 250 ml zakysané smetany
    • 1 lžička jablečného octa
    • 1 malé jablko, nastrouhané nahrubo
    • 1 lžička nastrouhaného křenu
    • 1 malá červená cibule, na plátky
    • vařené brambory k podávání

    NA OMÁČKU
    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 200 ml mléka
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • hrst nasekané petrželky

Příprava jídla

1 Umyjte červenou řepu a povařte ji doměkka v mírně osolené vodě asi 25 minut.

2 Sledě zbavte hlavy a ocasu, rozevřete břišní dutinu a vyřízněte páteř. Potřete maso hořčicí, posypte petrželkou, osolte a opepřete a ryby obalte v žitné mouce. Smažte je na směsi másla a oleje z každé strany 3 minuty dozlatova.

3

Vařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji se zakysanou smetanou, s octem a křenem, osolte a opepřete. Pak přidejte cibuli a jablko.

4 Na omáčku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zbělá. Za stálého míchání přidávejte mléko, smetanu a asi 100 ml vody, která vám zbyla z vaření brambor. Vařte asi 10 minut; pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji další vodou z brambor. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku.

5 Sledě podávejte s vařenými bramborami přelitými petrželkovou omáčkou a se salátem z červené řepy.

TIP NA NÁKUP
Sledě mají na www.cerstveryby.cz. Až vyzkoušíte smažené sledě, můžete zkusit výrobu domácích zavináčů. Recept najdete v nové kuchařce z Edice Apetit Ryby a plody moře.

VIZITKA
Flemming Laugesen je Dán, který přes třináct let žije v Praze a k tomu miluje Itálii a italská vína. Působí jako wine director ve skupině Aromi a nejnověji můžete jím vybraná vína ochutnat a koupit v prodejně La Bottega di Finestra. Jeho láskou jsou malá vinařství, kde na rozdíl od průmyslové výroby respektují přirozené a jedinečné vlastnosti vína.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečenáče

Marinovaný lín

Marinovaný losos s koprem, fenyklem a ginem

REKLAMA

Přidat komentář