Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový mazanec

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není těžké.

Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
139 (hlasů)
Počet porcí: na 1 větší nebo 2 menší bochánky
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe balený v kostce)
    • 150 g másla, změklého
    • 200 g moučkového cukru
    • 2 celá vejce + 1 vejce na potření
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 2 lžíce rumu
    • 500 g hladké mouky
    • asi 5 lžic mléka
    • 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
    • hrst spařených oloupaných mandlí
    • hrst spařených rozinek

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasický mazanec

Šlehačkový beránek

Staročeské medové perníky

Velikonoční zajíček

Sladké Velikonoce!

Komentáře

Obrazek uzivatele
miluju klasický mazanec, ale tahle tvarohová varianta taktéž nemá chybu, navíc je bez kynutí, díky za recept! :)
Obrazek uzivatele
Snadné, rychlé a výborné. Ani není poznat, že není kynutý..
Obrazek uzivatele
Skvělý recept. Doporučuji trochu méně cukru. Přidala jsem krom rozinek brusinky a rakytník + trochu citronové kůry. Výsledek úžasný. Není potřeba hnětení bochánků, stačí pomocí stěrky přendat na pečící papír.
Obrazek uzivatele
Rychlé, jednoduché a skvělé. Mazenec je nadýchaný a vláčný. Dělala jsem z poloviční dávky a vyšel mi krásný mazanec tak akorát :-)
Obrazek uzivatele
Super recept, dala jsem na radu v komentáři jen 150gcukru, pomerančovou kůru, vlazske ořechy rozinky a mandle a opravdu moooc dobré.
Obrazek uzivatele
Moc dobrý. Dala jsem jen polovinu cukru (nemám ráda příliš sladké), přidala více rozinek a mandlí + citrónovou kůru. Příště přidám i špetku soli.

Přidat komentář