Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový mazanec

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není těžké.

Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
262 (hlasy)
Počet porcí: na 1 větší nebo 2 menší bochánky
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe balený v kostce)
    • 150 g másla, změklého
    • 200 g moučkového cukru
    • 2 celá vejce + 1 vejce na potření
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 2 lžíce rumu
    • 500 g hladké mouky
    • asi 5 lžic mléka
    • 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
    • hrst spařených oloupaných mandlí
    • hrst spařených rozinek

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasický mazanec

Šlehačkový beránek

Staročeské medové perníky

Velikonoční zajíček

Sladké Velikonoce!

Mazanec 4x jinak

Tvarohové dezerty

Jak péct mazanec

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Komentáře

Obrazek uzivatele
miluju klasický mazanec, ale tahle tvarohová varianta taktéž nemá chybu, navíc je bez kynutí, díky za recept! :)
Obrazek uzivatele
Snadné, rychlé a výborné. Ani není poznat, že není kynutý..
Obrazek uzivatele
Skvělý recept. Doporučuji trochu méně cukru. Přidala jsem krom rozinek brusinky a rakytník + trochu citronové kůry. Výsledek úžasný. Není potřeba hnětení bochánků, stačí pomocí stěrky přendat na pečící papír.
Obrazek uzivatele
Rychlé, jednoduché a skvělé. Mazenec je nadýchaný a vláčný. Dělala jsem z poloviční dávky a vyšel mi krásný mazanec tak akorát :-)
Obrazek uzivatele
Super recept, dala jsem na radu v komentáři jen 150gcukru, pomerančovou kůru, vlazske ořechy rozinky a mandle a opravdu moooc dobré.
Obrazek uzivatele
Moc dobrý. Dala jsem jen polovinu cukru (nemám ráda příliš sladké), přidala více rozinek a mandlí + citrónovou kůru. Příště přidám i špetku soli.

Přidat komentář