
Staročeské medové perníky
Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací.
Ingredience
- 300 g žitné mouky + na podsypání
- 150 g moučkového cukru
- 120 g tekutého medu
- 1–2 vejce (podle velikosti)
- 1 lžíce perníkového koření nebo tlučeného anýzu, hřebíčku, skořice
- špetka nastrouhané kůry z biocitronu a biopomeranče
- 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1 sáček kypřicího prášku do perníku
- 1 prošlehané vejce na potření perníčků
- 1 prošlehaný bílek utřený se 125 g prosátého moučkového cukru na polevu
Příprava jídla
1 V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto. To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné. Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.
2 Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary. Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova. Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.
NĚCO NAVÍC
Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.
PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM
- Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
- Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
- Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Klára Koutská
27. Listopad 2016 10:09
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?
Martina Zajícová
29. Listopad 2016 12:56
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.
Mějte se krásně, redakce Apetitu