Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vejce vlastní výroby mohou být luxusním dárkem pro koledníky. Návod na jejich přípravu vám dá chocolatiérka Lucie Glaister, vy už budete potřebovat jen čokoládu, formičky, čas a trochu trpělivosti.
Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: dle velikosti formiček
Doba přípravy: Více než hodinu
P

Ingredience

    • 500 g čokoládových peciček

    NA OZDOBU
    • barevné sypání
    • hoblinky bílé čokolády
    • strouhaný kokos
    • kokosové lupínky
    • marcipán
    • griliáš nebo nasekané oříšky
    • ozdobná mašle

Příprava jídla



1
Asi 500g čokoládových peciček pomalu rozpusťte nad párou nad hrncem s vodou. Neustále čokoládu míchejte, a to tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí zhruba z 80%.

2 Misku sundejte z hrnce a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí úplně (případně ji ještě na chvíli vraťte nad hrnec). Průběžně měřte teplotu čokolády, nesmí přesáhnout 45-50°C.

3 Rozpuštěnou čokoládu nalijte na mramorovanou desku a začněte ji roztírat stěrkou (třeba i z Bauhausu) a zase stírat zpět, a tak pořád dokola. Čokoláda se tak začne ochlazovat.

4 Průběžně měřte teplotu. Ve chvíli, kdy má čokoláda 27 °C, ji vraťte do mísy (pozor, neměla by být horká, zvedla by teplotu) a pomalu ji za stálého míchání zahřejte na 31–32 °C. Abyste teplotu lépe trefili, je lepší vždy na chvíli misku  z hrnce sundat kvůli přenosu teploty.

Správná teplota
Každý druh čokolády má svoji temperovací teplotu. Hořkou čokoládu rozpouštějte na nejvýše 50 °C, mléčnou a bílou max. na 40 °C. Při zchlazování musí teplota hořké čokolády klesnout na 27 °C, bílá a mléčná o stupeň méně. Při znovuohřívání musíte hořkou čokoládu rozehřát na 31–32 °C, mléčnou na 30–31 °C a bílou na 28–29 °C.

Odlévání vajíček

Temperovaná čokoláda je křupavá a fantasticky lesklá, tedy jako stvořená pro výrobu nejrůznějších ozdob nebo figurek, třeba velikonočních vajíček.



1 Temperovanou čokoládou naplňte připravené formičky až po okraj.

2 Formou několikrát poklepejte o pracovní desku, dostanete tak ven všechny vzduchové bublinky, a vajíčka pak budou krásně hladká.

3 Nad miskou s čokoládou je obraťte dnem vzhůru a nechte přebytečnou čokoládu vytéct.

4 Formičky otočte zpět, špachtlí shrňte čokoládu a případně je ještě jednou otočte dnem vzhůru a opět shrňte čokoládu.

5 Čokoládou vylité formičky položte dnem vzhůru na papír na pečení a nechte ztuhnout. Trvá to zhruba hodinu až dvě.

6 Pokud jste temperování zvládli správně, čokoládová vajíčka se sama postupně z formy vyloupnou (nebo jim rázným klepnutím můžete trochu pomoct).

Tipy Lucie Glaister
  • Zahřívá se čokoláda při rozpouštění moc rychle? Přihoďte k ní další nadrobno nalámanou čokoládu, ta teplotu sníží.
  • Pokud nemáte mramorovou desku, nevadí, postavte mísu s čokoládou do mísy se studenou (nikoli ledovou!) vodou a neustále míchejte, aby čokoláda nezačala na stěnách mísy tuhnout. Zchlazování bude trvat déle než na mramoru, ale jde to.
  • Formičky (vejce či slepičky) koupíte v cukrářských potřebách, např. na www.fialapraha.cz.


4 NÁPADY, JAK ZDOBIT ČOKOLÁDOVÁ VAJÍČKA

S dárkem uvnitř
Vejce potřete po hraně čokoládou a slepte s druhou polovinou. Dovnitř můžete nasypat lentilky, gumové medvídky, pralinky, bonbony – zkrátka cokoli, co obdarovanému zachutná!

Zasněžené vajíčko
Na bílou variantu potřete vajíčko tenkou vrstvou vytemperované čokolády a obalte ho v hoblinkách z bílé čokolády. Použít můžete i strouhaný kokos nebo kokosové lupínky.

Kuřátko
Slepené vajíčko potřete čokoládou a obalte v griliáši. Bílou čokoládovou polevou mu namalujte křidýlka, zobáček a očička. Pařátky vytvarujte ze žlutého marcipánu.

Strakaté vajíčko
Barevné puntíky vyrobíte tak, že si bílou čokoládovou polevou uděláte na papír na pečení větší kolečka a posypete je barevným sypáním. Polevou pak uděláte na vajíčko malé ťupky a na některé z nich ztuhlá barevná kolečka přilepíte.



Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mandlové minimazance

Citronový beránek – mazlík

Velikonoční ptáčci

Velikonoční mrkvové dortíky

REKLAMA

Přidat komentář