
Kefírová buchta s kokosem a čokoládou
Klasickou buchtu oceníte k nedělní odpolední kávě i k pondělní snídani.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek kefíru nebo podmáslí
- 1 tabulka hořké čokolády (100 g) s 40 % kakaové hmoty
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu (sušeného)
- 1/4 hrnku kokosového likéru
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte čtvercovou formu s okrajem trochou oleje nebo másla a vysypte ji moukou nebo vyložte papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.
2 Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud není povrch zlatý a špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propíchejte špejlí a zakapejte likérem. Nechte ho vsáknout. Potom buchtu přesuňte na mřížku, aby úplně vychladla.
3 Čokoládu na polevu nalámejte do ohnivzdorné mísy, misku postavte na hrnec s vroucí vodou, přilijte smetanu a míchejte do rozpuštění. Stáhněte z hrnce a nechte zchladnout. Občas promíchejte, aby poleva zůstala hladká.
4 Polevu rozetřete na buchtu včetně boků a posypte nahoře i po stranách strouhaným kokosem. Nechte v chladu ztuhnout a pak krájejte na řezy.
NĚCO NAVÍC
O kategorii výš vyšvihne tuhle buchtu kopeček šlehačky!
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Daniela Bernátová
10. Září 2014 20:19
Alena Polakovičová
29. Leden 2018 20:52