Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14885 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 1562 g
Tuky 838 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký pozdrav ze severního pólu

Suroviny

vejce 9 ks
bílky a žloutky zvlášť
olej 14 PL
škrob 2 PL
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
1 ks
donut
Na krém
máslo 300 g
změklé
modrá gelová barva
Na kry
krystalový cukr
na posypání
lučina po 120 g
Na stromečky
zmrzlinové kornouty 3 ks
zmrzlinové kornoutky

Postup

1

Jak připravit korpusy Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlého krému a pak do něj pomalu zašlehejte olej. Bílky vyšlehejte do polotuha a za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr, vanilkový cukr a šlehejte dotuha a doleskla. Žloutky opatrně spojte s bílky a jemně vmíchejte mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozdělte do dortové formy o průměru 20 cm a hlubší mísy (skleněné, keramické či nerezové, vhodné do trouby) o objemu zhruba 1,5 l. Oba korpusy upečte v troubě při 180 °C. Korpus v míse se peče o něco déle než ten v dortové formě. Aby vám příliš nezhnědl, můžete ho ke konci přikrýt alobalem.



Připravte kry Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozetřete na plech vyložený papírem na pečení (na sílu asi 3 mm). Bohatě posypte krupicovým cukrem a nechte ztuhnout.

2

Ušlehejte krém Máslo prošlehejte s lučinou a cukrem na krém. Pak po malých troškách (opravdu stačí jen kapka) vmíchejte modrou barvu. Pokud nechcete, aby byl krém v dortu modrý, obarvěte jen část krému.

3

Ozdobte stromečky Začněte šlehat bílek a postupně přisypávejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nebude sníh pevný (ale ne tuhý). Opatrně ho obarvěte zelenou barvou a pomocí lžičky naneste na kornoutky. Naspodu stromečku si nechte trochu volného místa, abyste mohli s kornoutky manipulovat. Po rozestavění je dotvořte a posypte krupicovým cukrem, aby vypadaly zasněženě. Kornoutky je lepší před zdobením lehce namočit, nevypijí tekutinu z polevy a ta potom nepopraská.

4

Sestavte iglú Korpus pečený v míse posaďte na korpus z formy a korpusy seřízněte tak, aby na sebe dobře pasovaly. Horní díl prořízněte a promažte krémem. Spodní díl také namažte krémem a usaďte na něj vrchní díl.

5

Postavte vchod Krémem pokryjte celý dort (něco málo krému si nechte stranou na potření vchodu). Donut rozkrojte napůl a pomocí krému ho přilepte k dortu. Pak ho potřete krémem – vznikne tak vchod do iglú.

6

Dozdobte iglú Čokoládu rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a ozdobte jimi vchod. Zbylý kus čokolády pak rozlámejte na kry a vyskládejte je na iglú. Nakonec kolem rozmístěte stromky a posypte je i okolí cukrem.

Aby se vše povedlo: Nechte si v lednici dostatečný prostor na chlazení dortu i polevy. S barvou pracujte velmi opatrně, opravdu jí stačí jen malinko (my jsme použili gelové barvy koupené na www.fialapraha.cz).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč