Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zasněžené iglú

Sladký pozdrav ze severního pólu
Vydání: 2012/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Více než hodinu
P
Dort

Ingredience

    • 9 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 240 g krupicového cukru
    • 14 lžic oleje
    • 300 g hladké mouky
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 3 sáčky vanilkového cukru
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
    • 1 donut (kobliha s dírou uprostřed)

    NA KRÉM
    • 6 vaniček lučiny (à 120 g)
    • 100–150 g krupicového cukru
    • 300 g másla, změklého
    • modrá gelová barva

    NA KRY
    • 500 g bílé čokolády
    • krystalový cukr na posypání

    NA STROMEČKY
    • 3–4 zmrzlinové kornoutky
    • 1 bílek + cca 200 g moučkového cukru
    • zelená gelová barva

Příprava jídla

Jak připravit korpusy Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlého krému a pak do něj pomalu zašlehejte olej. Bílky vyšlehejte do polotuha a za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr, vanilkový cukr a šlehejte dotuha a doleskla. Žloutky opatrně spojte s bílky a jemně vmíchejte mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozdělte do dortové formy o průměru 20 cm a hlubší mísy (skleněné, keramické či nerezové, vhodné do trouby) o objemu zhruba 1,5 l. Oba korpusy upečte v troubě při 180 °C. Korpus v míse se peče o něco déle než ten v dortové formě. Aby vám příliš nezhnědl, můžete ho ke konci přikrýt alobalem.



1 Připravte kry
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozetřete na plech vyložený papírem na pečení (na sílu asi 3 mm). Bohatě posypte krupicovým cukrem a nechte ztuhnout.

2 Ušlehejte krém Máslo prošlehejte s lučinou a cukrem na krém. Pak po malých troškách (opravdu stačí jen kapka) vmíchejte modrou barvu. Pokud nechcete, aby byl krém v dortu modrý, obarvěte jen část krému.

3 Ozdobte stromečky Začněte šlehat bílek a postupně přisypávejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nebude sníh pevný (ale ne tuhý). Opatrně ho obarvěte zelenou barvou a pomocí lžičky naneste na kornoutky. Naspodu stromečku si nechte trochu volného místa, abyste mohli s kornoutky manipulovat. Po rozestavění je dotvořte a posypte krupicovým cukrem, aby vypadaly zasněženě. Kornoutky je lepší před zdobením lehce namočit, nevypijí tekutinu z polevy a ta potom nepopraská.

4 Sestavte iglú Korpus pečený v míse posaďte na korpus z formy a korpusy seřízněte tak, aby na sebe dobře pasovaly. Horní díl prořízněte a promažte krémem. Spodní díl také namažte krémem a usaďte na něj vrchní díl.

5 Postavte vchod Krémem pokryjte celý dort (něco málo krému si nechte stranou na potření vchodu). Donut rozkrojte napůl a pomocí krému ho přilepte k dortu. Pak ho potřete krémem – vznikne tak vchod do iglú.

6 Dozdobte iglú Čokoládu rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a ozdobte jimi vchod. Zbylý kus čokolády pak rozlámejte na kry a vyskládejte je na iglú. Nakonec kolem rozmístěte stromky a posypte je i okolí cukrem.

Aby se vše povedlo:

  • Nechte si v lednici dostatečný prostor na chlazení dortu i polevy.
  • S barvou pracujte velmi opatrně, opravdu jí stačí jen malinko (my jsme použili gelové barvy koupené na www.fialapraha.cz).


Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Popcornový sáček

4 veselé dorty pro děti

4 veselé dorty pro děti

Hravé dorty pro děti

Hravé dorty pro děti

Dort Barbie

Dort z tajuplného ostrova

Koktejlový dort

Barevné dorty pro děti

REKLAMA

Přidat komentář