Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z kapra

Šéfkuchař hotelu Four Seasons Vito Mollica pochází ze severu Itálie. Částečnou inspirací pro českou vánoční polévku byla toskánská rybí polévka caciucco – přizpůsobil ji však naší tradici.

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Italská

Ingredience

    • 1 čerstvého celého kapra i s hlavou o celkové váze asi 2 kg
    • 150 ml extra panenského olivového oleje
    • 400 g rajčat
    • 100 g kořenové petržele
    • 100 g mrkve
    • 100 g řapíkatého celeru
    • 100 g šalotky
    • hrst hrášku
    • 6 stroužků česneku, nakrájeného na plátky
    • 100 ml martini dry
    • 3 bobkové listy
    • 1 lžičku fenyklových semínek
    • pár lístků čerstvé bazalky
    • 2 nasekané chilli papričky
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Z vykostěného rybího masa nakrájejte stejnoměrné kostky a uložte je do lednice; budou tam čekat až do velkého finále. Nasekanou kostru a zbytky masa s hlavou (kromě žaber) nechte hodinu proplachovat pod tekoucí vodou.

2. Česnek v hrnci opečte na mírně rozehřátém olivovém oleji dozlatova. Přidejte fenykl, bobkový list, část chilli papriček a bazalky, šalotku a polovinu zeleniny pokrájené na menší kostky. Lehce osmahněte a poté přidejte nakrájená rajčata i propláchnuté rybí kosti. Důkladně opečte a podlijte martini. Po deseti minutách přidejte trochu ledu a studenou vodu, aby byla ryba zakrytá.

3. Pomalu přiveďte k varu a pětadvacet až třicet minut jemně vařte na mírném plameni.

4. Hotovou polévku přeceďte přes jemný cedník, svařte na polovinu a znovu (i dvakrát) přeceďte.

5. Maso vyjměte z lednice, lehce osolte a opepřete a spolu se zbylými papričkami a bazalkou opečte na olivovém oleji. Zbytek pokrájené zeleniny a hrášek povařte osolené vodě doměkka.

6. Do talíře dejte část opečeného masa a uvařenou zeleninu a přelijte horkou polévkou.

Triky À la Vito Mollica
■ Když vývar zalijete studenou vodou a ledem (bod 2), získá lahůdkovou chuť.
■ Během vaření (bod 3) odstraňujte pěnu (vysráženou bílkovinu); kazila by chuť.
■ Několikeré přecezení (bod 4) zjemní polévku na hebounký krém.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový salát

Smažený kapr

Opékaná vánočka

České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

Jak se slaví Vánoce ve světě?

Jakou rybu na vánoční večeři, když vám kapr nechutná?

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/05, str.27

Přidat komentář