Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z kapra

Šéfkuchař hotelu Four Seasons Vito Mollica pochází ze severu Itálie. Částečnou inspirací pro českou vánoční polévku byla toskánská rybí polévka caciucco – přizpůsobil ji však naší tradici.

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Italská

Ingredience

    • 1 čerstvého celého kapra i s hlavou o celkové váze asi 2 kg
    • 150 ml extra panenského olivového oleje
    • 400 g rajčat
    • 100 g kořenové petržele
    • 100 g mrkve
    • 100 g řapíkatého celeru
    • 100 g šalotky
    • hrst hrášku
    • 6 stroužků česneku, nakrájeného na plátky
    • 100 ml martini dry
    • 3 bobkové listy
    • 1 lžičku fenyklových semínek
    • pár lístků čerstvé bazalky
    • 2 nasekané chilli papričky
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Z vykostěného rybího masa nakrájejte stejnoměrné kostky a uložte je do lednice; budou tam čekat až do velkého finále. Nasekanou kostru a zbytky masa s hlavou (kromě žaber) nechte hodinu proplachovat pod tekoucí vodou.

2. Česnek v hrnci opečte na mírně rozehřátém olivovém oleji dozlatova. Přidejte fenykl, bobkový list, část chilli papriček a bazalky, šalotku a polovinu zeleniny pokrájené na menší kostky. Lehce osmahněte a poté přidejte nakrájená rajčata i propláchnuté rybí kosti. Důkladně opečte a podlijte martini. Po deseti minutách přidejte trochu ledu a studenou vodu, aby byla ryba zakrytá.

3. Pomalu přiveďte k varu a pětadvacet až třicet minut jemně vařte na mírném plameni.

4. Hotovou polévku přeceďte přes jemný cedník, svařte na polovinu a znovu (i dvakrát) přeceďte.

5. Maso vyjměte z lednice, lehce osolte a opepřete a spolu se zbylými papričkami a bazalkou opečte na olivovém oleji. Zbytek pokrájené zeleniny a hrášek povařte osolené vodě doměkka.

6. Do talíře dejte část opečeného masa a uvařenou zeleninu a přelijte horkou polévkou.

Triky À la Vito Mollica
■ Když vývar zalijete studenou vodou a ledem (bod 2), získá lahůdkovou chuť.
■ Během vaření (bod 3) odstraňujte pěnu (vysráženou bílkovinu); kazila by chuť.
■ Několikeré přecezení (bod 4) zjemní polévku na hebounký krém.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový salát

Smažený kapr

Opékaná vánočka

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/05, str.27

Přidat komentář