Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s plody moře a fenyklem

Polévka s plody moře a fenyklem

5/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2705 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 239 g
Tuky 44 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévky ze směsi ryb a plodů moře podobné bouillabaisse se vaří všude na pobřeží Francie a Itálie. Je tam totiž zvykem zpracovat vše, co se neprodá a takzvaně zbude rybářům v síti.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
nakrájený na tenké plátky
bulva, pokrájená
česnek 6 stroužků
fenyklová semínka 1 ČL
proužky, uděláte je škrabkou na zeleninu
suché
vývar 375 ml
rybí nebo zeleninový vývar
bouquet garni 1 ks
(1 bobkový list, 2 snítky tymiánu a 4 stonky petrželky)
šafrán 1 špetka
bělomasá ryba 400 g
slávky 300 g
očištěných
zaděnky 6 ks
očištěných
krevety 250 g
oloupaných krevet s ponechanými ocásky
petrželka 2 hrsti
chleba bílý 12 plátků
(benátský, ciabatta)

Postup

1

V hrnci na oleji opékejte cibuli, pórek, fenykl a česnek za stálého míchání 5 minut. Pak přidejte fenyklová semena, pomerančovou kůru a vše zalijte vínem. Zvyšte plamen a vařte 5 minut, až se víno svaří na polovinu. Přilijte vývar, přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán. Přiveďte k varu. Pak ztlumte a vařte 15 minut, až fenykl změkne. Vypněte, odstraňte bouquet garni a nechte trochu zchladnout.

2

Nyní můžete polévku rozmixovat, pokud ji chcete mít krémově hladkou. Není to však nutné – nerozmixovaná má zajímavou strukturu. Znovu zahřejte, případně rozřeďte dalším vývarem, vmíchejte rybu, oboje mušle a krevety. Pomalu zahřívejte a občas zamíchejte (cca 3–4 minuty), až se mušle otevřou a ryba bude uvařená. Osolte a podávejte s opečeným italským chlebem a posypané petrželkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč