Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka s plody moře a fenyklem

Polévky ze směsi ryb a plodů moře podobné bouillabaisse se vaří všude na pobřeží Francie a Itálie. Je tam totiž zvykem zpracovat vše, co se neprodá a takzvaně zbude rybářům v síti.

Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Francouzská

Ingredience

    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 bílé cibule, nakrájené nadrobno
    • 1 pórek, jen bílá část, nakrájený na tenké plátky
    • 1 bulva fenyklu, pokrájená
    • 6 stroužků česneku, nadrobno
    • 1 lžička fenyklových semen
    • 2 proužky kůry z biopomeranče (uděláte je škrabkou na zeleninu)
    • 375 ml suchého bílého vína
    • 400 g plechovka krájených rajčat
    • 375 ml rybího nebo zeleninového vývaru
    • 1 bouquet garni (1 bobkový list, 2 snítky tymiánu a 4 stonky petrželky)
    • špetka šafránových nitek
    • 400 g pevné bělomasé mořské ryby bez kostí (filet), nakrájené na kostky
    • 300 g mušlí slávek, očištěných
    • 6 mušlí zaděnek, očištěných
    • 250 g středně velkých oloupaných krevet s ponechanými ocásky
    • 2 hrsti hladkolisté petrželky
    • 12 plátků italského chleba (benátský, ciabatta)

Příprava jídla

1 V hrnci na oleji opékejte cibuli, pórek, fenykl a česnek za stálého míchání 5 minut. Pak přidejte fenyklová semena, pomerančovou kůru a vše zalijte vínem. Zvyšte plamen a vařte 5 minut, až se víno svaří na polovinu. Přilijte vývar, přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán. Přiveďte k varu. Pak ztlumte a vařte 15 minut, až fenykl změkne. Vypněte, odstraňte bouquet garni a nechte trochu zchladnout.

2 Nyní můžete polévku rozmixovat, pokud ji chcete mít krémově hladkou. Není to však nutné – nerozmixovaná má zajímavou strukturu. Znovu zahřejte, případně rozřeďte dalším vývarem, vmíchejte rybu, oboje mušle a krevety. Pomalu zahřívejte a občas zamíchejte (cca 3–4 minuty), až se mušle otevřou a ryba bude uvařená. Osolte a podávejte s opečeným italským chlebem a posypané petrželkou.
 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny s plody moře

Smažené kalamáry

Zapékané slávky

Salát s plody moře

Mořské plody 5x jinak

Vůně Středomoří

REKLAMA

Přidat komentář