Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát s plody moře

Zdravá letní večeře
Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Salát Středomořská

Ingredience

    • 600 g malých olihní neboli kalamárů
    • 6 malých chobotniček
    • 15 mušlí slávek
    • 20 mušlí zaděnek
    • 200 g středních krevet
    • 1 konzerva bílých fazolí, propláchnutých
    • italský chleba (benátský, ciabatta) k podávání
    • 50 g lesklých černých ‚řeckých‘ oliv bez nálevu (např. Fragata)
    • 2 vejce, uvařená natvrdo

    NA ZÁLIVKU
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 malý stroužek česneku, drcený
    • špetka mletého chilli
    • mořská sůl

    NA SALSU VERDE
    • 80 g italského chleba, odkrojená kůrka
    • 80 ml červeného vinného octa
    • 2 vejce, uvařená natvrdo
    • 1 stroužek česneku, nasekaný
    • 2 lžičky kaparů
    • 4 sardelové filety
    • 6 zelených vypeckovaných oliv
    • 1 a 1/2 hrnku nasekané hladkolisté petrželky
    • 125 ml panenského olivového oleje

Příprava jídla

1 Na salsu verde dejte do robotu natrhaný chleba a pokropte ho octem. Přidejte vařené žloutky (bílky použijte na něco jiného), pak přidejte ostatní přísady a rozmixujte vše na pastu. Případně osolte. Dejte v uzavíratelné nádobě do chladničky.

2 Plody moře vařte na páře 2–4 minuty, až se mušle otevřou a hlavonožci budou uvaření. Alespoň polovinu zaděnek a slávek vyberte z mušlí. Ještě teplé plody moře promíchejte s prošlehanými přísadami na zálivku a nechte vychladnout.

3 Promíchejte s fazolemi a olivami, rozložte na servírovací talíř, ozdobte dílky vajec a pokapejte salsou verde. Zbytek podávejte zvlášť. Servírujte s italským chlebem.

TIP NA NÁKUP
Pravidelné dodávky čerstvých ryb má řetězec Makro. Na ryby se specializuje i obchod Seefood (www.seefood.cz). Zákazníky vysoko hodnocený obchod s opravdu velmi širokým výběrem ryb a plodů moře je e-shop Čerstvé ryby (www.cerstveryby.cz). Např. 1 kg slávek zde koupíte za 169 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny s plody moře

Smažené kalamáry

Polévka s plody moře a fenyklem

Zapékané slávky

Mořské plody 5x jinak

Vůně Středomoří

REKLAMA

Přidat komentář