Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Maková zmrzlina s horkými švestkami

Redaktorka Darinka je expert na domácí zmrzliny. Tahle je její nejvychytanější!

Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 10 minut
+ mražení
PT10M
Vaření 0:10
Zmrzlina

Ingredience

    • 250 ml plnotučného mléka
    • špetka soli
    • 150 g krupicového cukru
    • 100 g mletého máku
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 5 větších žloutků
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 0,5 kg švestek
    • 1–2 lžíce krupicového cukru

Příprava jídla

1 Mléko, sůl, cukr a mák dejte do kastrůlku a zahřívejte asi 5 minut těsně pod bodem varu. Odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout. Přeceďte přes jemné sítko a vymačkejte všechno mléko. Mák vyhoďte nebo zmrazte na jindy (třeba do buchet).

2 Do mísy vlijte smetanu a na mísu posaďte sítko. Prošlehejte žloutky a ohřejte mléko, ve kterém jste máčeli mák. Za stálého prošlehávání ho pomalu přilévejte ke žloutkům. Směs vraťte do hrnce a na mírném plameni míchejte, dokud nezačne houstnout (pozor, abyste směs nepřevařili, stáhněte ji z ohně včas). Přelijte přes sítko ke smetaně, přidejte vanilkový extrakt a po vychlazení přelijte do zmrzlinovače.

3 Švestky přepulte, vypeckujte a spolu s cukrem a trochou vody je krátce povařte. Podávejte k makové zmrzlině.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Banánová zmrzlina

Štiplavá rebarborová zmrzlina

Zmrzlina bez potíží a pucků

Zmrzlina z olivového oleje

20x skvělá domácí zmrzlina

REKLAMA

Přidat komentář