Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Milčin slavnostní dort

Dort s efektním mramorováním, který zazáří při jakékoli příležitosti. Z borůvek a malin můžete samozřejmě vyskládat i jinou číslici nebo nápis. Pro Apetit ho upekla foodstylistka Milena Volfová.

Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: na 10-12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Dort

Ingredience

    • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 450 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový lusk
    • 500 g polohrubé mouky
    • 400 ml slunečnicového oleje
    • 200 ml mléka
    • 200 ml bílého jogurtu
    • 1,5 lžičky kypřicího prášku
    • 200 ml oblíbeného alkoholu (rum, punč atd.), může být i lehce zředěný
    • malinové potravinářské barvivo

    NA OZDOBU

    • maliny
    • borůvky
    • 6 bílků
    • 360 g krupicového cukru
    • 1 lžička kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte z něj do mísy semínka. Přidejte cukr a žloutky a vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

2 Poté slabým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho. Opatrně přidejte mléko s jogurtem a nakonec střídavě zlehka vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Část těsta vylijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm, zbývající těsto obarvěte malinovou barvou. Obarvené těsto vlijte na neobarvené a vidličkou vytvořte barevné mramorování. Vložte do trouby a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení nechte těsto lehce zchladnout, propíchejte ho špejlí a přelijte alkoholem.

4 Bílky na krém ušlehejte v nerezové nebo skleněné míse do polotuha, pak mísu postavte na hrnec s vroucí vodou a nad vodní lázní prošlehávejte asi 10 minut. Postupně přidávejte cukr, dokud sníh nebude zcela pevný. Nakonec zašlehejte škrob. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.

MILČIN TIP:
Nápis či obrazec si nejdříve složte vedle dortu na čistý papír, na dortu už se s ovocem špatně hýbe.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hančin slaný chlebíček s kari pastou a kuřetem

Sekaná Franty Kšány

Vaškův guláš z trouby

Dokonalé slavnostní dorty

REKLAMA

Přidat komentář