Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chateaubriand pečený v solné krustě s bylinkami

Křehká svíčková pečená v solném těstě je krásně šťavnatá a provoněná čerstvými bylinkami.
Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 20 minut
P
Maso Francouzská

Ingredience

    • 450 g hladké mouky
    • 100 g hrubé mořské soli
    • 1 vejce + 1 na potření
    • 2x 480 g hovězí svíčkové, nejlépe ze střední části
    • sůl a čerstvě drcený černý pepř
    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 50 g směsi čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, petrželka), nasekaných

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si solnou krustu. V míse promíchejte mouku s hrubou solí, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, přilijte 175 ml ledové vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.

2 Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom vyjměte z pánve a nechte 10 minut odpočívat a chladnout.

3 Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.

4 Pečte 18–20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte se salsou z pomerančů a avokáda (viz Něco navíc) a s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Dužinu z 1 avokáda nakrájejte na kostičky. Oloupejte 2 krvavé pomeranče, z dílků vykrojte filátka a smíchejte je s avokádem. Přidejte šťávu ze zbytků pomerančů, 1 červenou cibuli, jemně nakrájenou, 2 jarní cibulky, nakrájené najemno, šťávu ze 2 limet a hrst nasekaného koriandru a estragonu. Promíchejte a dejte vychladit.

Recept je převzatý z kuchařky Paul Gayler: Steaky, Ikar.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Steak s omáčkou salmoriglio

Steak s omáčkou z červeného vína

Biftek Chateaubriand

REKLAMA

Přidat komentář