Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nasi goreng se saté z tofu

Nasi goreng znamená v doslovném překladu smažená rýže. Saté neboli satay bývají špízky z marinovaného masa s omáčkou. My vám nabízíme variaci na tohle tradiční indonéské jídlo – rýži nahradí pikantní bulgur a saté je z tofu s arašídovou omáčkou. Krok za krokem vás povede šéfkuchař pražské vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels.

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Indická

Ingredience

    • 400 g pšeničného bulguru (viz Tipy & triky)
    • 250 g očištěné zeleniny (mrkev a pórek), nakrájené na plátky
    • 1 střední cibule, oloupaná a nakrájená na plátky
    • kvalitní slunečnicový olej na smažení
    • 400 g jemného tofu (viz Tipy & triky)
    • 400 ml kokosového mléka
    • 200 g arašídového másla
    • 2cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný
    • 1 stroužek česneku, oloupaný a prolisovaný
    • sambal nebo feferonková pasta a sójová omáčka na dochucení (viz Tipy & triky)

Příprava jídla

1 Bulgur vsypte do kastrolu a zalijte 800 ml vroucí vody (nebo dle návodu na obalu). Lehce osolte, promíchejte a přikryjte. Nechte stát 20 minut, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne. Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, cibuli a pórek nakrájejte na plátky, mrkev na kostičky.

2 Nakrájenou zeleninu vložte do cedníku a ponořte asi na 2 minuty do vroucí vody nebo ji nasypte do vařící vody a potom slijte. Zelenina dostane spařením intenzivní barvu a zkřehne, jen dejte pozor, ať ji nepřevaříte. Zchlaďte ji ve studené vodě, nechte okapat a odložte stranou.

3 Tofu vyjměte z nálevu, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte asi na dvoucentimetrové plátky. Potom ho pootočte, aby plátky ležely na sobě, a tofu rozkrájejte na stejně široké dvoucentimetrové pruhy; ty pak ještě napříč na kostky. Je-li třeba, ještě jednou je před smažením osušte.

4 Ve velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, vložte kostky tofu a na vyšším plameni osmažte. Jakmile je povrch světle zlatý a křupavý, slijte z pánve olej a přilijte 2–3 lžíce sójové omáčky. Promíchejte a ještě chvíli opékejte, aby se omáčka vsákla a na povrchu vznikla zlatá kůrčička. Odstavte a uchovejte v teplé troubě.

5 Bulgur přesuňte do mísy a pořádně načechrejte vidličkou. Ochuťte sambalem nebo feferonkovou pastou a sójovou omáčkou. Řiďte se svou chutí, ale bulgur má být poměrně pikantní. Velmi důkladně promíchejte. Na plynový hořák postavte hlubokou, dobře vodivou pánev, nejlépe wok, dobře ji rozpalte a vlijte trochu oleje.

6 Bulgur přesuňte do rozpálené pánve a přibližně 3 minuty opékejte a míchejte. Potom přisypte spařenou zeleninu a společně opékejte dalších zhruba 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte sójovou omáčkou nebo feferonkovou pastou. Stáhněte z ohně a nechte v pánvi, než připravíte omáčku.

OMÁČKA Z ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

Vařte jen z několika, zato čerstvých a kvalitních surovin. Jen tak vynikne ta pravá chuť!

1 ZAHŘEJTE v kastrůlku na mírném plameni kokosové mléko. Mezitím jemně nastrouhejte zázvor.

2 ROZPUSŤTE v mléce arašídové máslo. Míchejte ho metličkou a na mírném plameni vařte do zhoustnutí.

3 OMÁČKU na chvíli odstavte z ohně a přidejte zázvor a prolisovaný česnek. Vraťte na oheň a promíchejte.

4 DOCHUŤTE feferonkovou pastou a sójovkou. Prohřejte; pokud omáčka moc zhoustla, zřeďte ji trochou vody.

DOKONČENÍ A PODÁVÁNÍ

1 PROHŘEJTE v pánvi odstavený pikantní bulgur se zeleninou a rozdělte ho na střed talířů.

2 NAPÍCHEJTE kousky osmaženého tofu na kratší špejle nebo grilovací jehly. Pro každou porci vytvořte dva až tři špízy.

3 POLOŽTE na každou porci bulguru jeden špízek, přes něj kolmo (ale ne na střed) položte druhý špíz a nakonec umístěte i třetí.

4 PŘELIJTE všechny špízy teplou arašídovou omáčkou a podávejte. Zbylou omáčku podávejte zvlášť v omáčníku.



TIPY & TRIKY

  • Pšeničný bulgur je tradiční obilovina vyrobená z namočené, usušené a nakonec nahrubo drcené pšenice. Při výrobě se škrob přemění na cukr a díky tomu je lehce stravitelný. Má příjemnou oříškovou chuť a je bleskurychle hotový. „Doporučuju koupit biobulgur,“ radí šéfkuchař. Je běžně k dostání například v supermarketech, v prodejnách zdravé výživy a drogeriích dm.
  • Jemné tofu dodává šéfkuchaři Mlsné kavky firma Sojenka, specializovaná na výrobu tofu a sójových výrobků. „Je to nejlepší tofu, které se mi podařilo na českém trhu objevit,“ dodává Filip Kavka Smiggels.
  • Sójová omáčka musí být chutná a kvalitní, protože ovlivňuje celý výsledek. „Můj favorit je Soy Sauce Kikoman Naturaly Brewed,“ radí šéfkuchař.
  • Sambal je ochucovací omáčka původem z jihovýchodní Asie. Hlavní složkou základního sambalu jsou různé druhy chilli papriček a sůl. Jednotlivé druhy se liší původem a dalšími přísadami. Sambal koupíte v orientálních prodejnách a na internetu. Na ochucení je dobrá i naše feferonková pasta.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář