
Pečená jehněčí kýta s bramborami
U nás si popularitu získává jen pozvolna, ale v Anglii a Austrálii je jednou z nejoblíbenějších víkendových pečení. Ochutnejte ji, a pochopíte proč.
Ingredience
- 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
- 8 plátků sušené nebo anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 lžíce másla, změklého
- 2 kg brambor (varný typ B), oloupaných a nakrájených na 1cm plátky
- 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 červené cibule, nakrájené na plátky
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml červeného vína
- 600 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
- 1 lžíce džemu z červeného rybízu
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru nožem otáčejte a pak otvory roztáhněte prstem. Rozmixujte slaninu, česnek, citronovou kůru a polovinu rozmarýnových lístků, osolte a opepřete. Pomocí prstů napěchujte směs do připravených otvorů. Zbytek rozmarýnu rozdělte na jednotlivé výhonky a ty nastrkejte do naplněných otvorů, aby lístky koukaly. Potřete maso máslem a řádně osolte a opepřete. Kýtu můžete ovázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
2 Plátky brambor osolte a opepřete, narovnejte do pekáče a kolem nalijte vývar. Navrch dejte jehněčí kýtu a dejte péct. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 170 °C a pečte další 1 hodinu a 15 minut.
3 Mezitím si připravte omáčku k masu. Na směsi másla a oleje opečte cibuli dozlatova. Zaprašte moukou a vzniklou jíšku míchejte 30 sekund. Zalijte vínem, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vmíchejte rybízový džem a vařte dalších 5 minut. Osolte, opepřete a podávejte s upečenými bramborami a jehněčím masem.
Přidat komentář