Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špaldové houstičky

Tyhle houstičky vám připomenou staré dobré dalamánky. Protože se těsto zadělává den předem, jsou ideální k snídani (vstanete, umotáte housky a můžete si jít ještě skoro na hodinku lehnout nebo číst).

Vydání: 2012/9
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: na 12 housek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 320 g žitného kvasu (i z chladničky; recept)
    • 220 ml nechlorované vody
    • 300 g špaldové chlebové mouky
    • 2 lžíce žitné celozrnné mouky (jemně mleté)
    • 2 lžičky soli
    • 1,5 lžičky kmínu
    • 1 lžíce oleje
    • vejce, mléko apod. na potření
    • hrubá sůl na posypání

Příprava jídla

1 Do velké mísy odměřte kvásek a na něj ostatní suroviny. Vařečkou vypracujte poměrně pevné těsto, které se samo tvaruje do koule. Mísu pevně zakryjte plastovou fólií a dejte přes noc do ledničky.

2 Ráno či dopoledne těsto propracujte, umotejte housky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Zavčasu zahřejte troubu na 200 °C. Pak housky potřete vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, posypte hrubou solí, plech dejte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a housky pečte zhruba 20 minut.

3 Upečené housky přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kváskové knedlíky

Pšeničnožitný chléb

Domácí žitný kvásek

Neodolatelné domácí pečivo

REKLAMA

Přidat komentář