Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční roláda (poleno)

Přiložte polínko do ohně vánočního nadšení a upečte si stylový dezert podle staré keltské tradice. Nejenže vypadá efektně, ale hlavně je to jedna z nejúžasnějších sladkostí, které jsme kdy v redakční kuchyni ochutnali. Vážně!

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
Dokončení: 50 minut
Sušení pěnových žampionů: 1 hodina
PT10M
Pečení 0:10
Dort

Ingredience

    • 6 velkých vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 200 g krupicového cukru
    • 25 g kakaa holandského typu (ne instantního nápoje)
    • 30–40 g hladké mouky
    • 100 g strouhaného kokosu (nemusí být)
    • 2 lžíce rumu na potření těsta

    Na krém:

    • 1 ½ lžičky práškové želatiny
    • 50 ml studené vody
    • 200 g bílé čokolády, nasekané
    • 270 ml smetany ke šlehání
    • případně 4 lžíce strouhaného kokosu

    Na polevu:

    • 100 g + 1 lžíci moučkového cukru 
    • 80 ml vody
    • 1 lžíci kukuřičného sirupu (viz informace na další straně) nebo medu
    • 3 bílky z velkých vajec
    • případně špetku mleté vanilky

    Na pěnové žampiony:

    • 4 bílky z velkých vajec
    • 120 g moučkového cukru
    • špetku ztužovače šlehačky
    • špetku vanilkového extraktu
    • 50 g mléčné čokolády (například Ledové kaštany), nasekané
    • 70 g bílé čokolády, nasekané

    Na čokoládové lanýže:

    • ½ kg mléčné čokolády, nasekané
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 200 g mandlových lupínků nebo drobně sekaných loupaných mandlí či oříšků
    • moučkový cukr na posypání

    Na ozdobu:

    • lupínky z čerstvého nebo sušeného kokosu
    • jehličky rozmarýnu obalené v cukru

     

Příprava jídla

Plán:
TÝDEN AŽ DEN PŘEDEM:
Začněte žampiony a lanýži.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici bez újmy i týden.

DEN D:
Upečte plát těsta, vyšlehejte krém, roládu naplňte a dejte ji chladit.

HODINA H:
Čtvrt hodiny před tím, než roládu vyjmete z ledničky, svařte přísady na polevu a vyšlehejte ji. Seřízněte roládu, vytvořte ,suk‘ a poleno okamžitě potřete polevou. Pak už ho jenom ozdobte a ještě uložte na chvíli do chladu, aby poleva zpevněla.
 

1. Ze sněhových pusinek vzniknou kloboučky a nožky žampionů
2. Pomůcky na výtvarnou výchovu: štětce a dvě čokoládové barvy
3. Jemné zdobení sladkých hub
 

4. Utěrka usnadní balení plátu těsta
5. Před chladnutím pevně zabalte
6. Napadla spousta sněhové polevy

Pěnové žampiony:
1. Do misky dejte bílky, cukr, ztužovač i vanilkový extrakt a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí; trvá to asi tři minuty. Bílky by měly být na dotek teplé – otestujte to promnutím mezi prsty.

2. Sejměte z kastrolu a šlehejte dál (zhruba deset minut), až sníh vychladne a bude vytvářet tuhé, lesklé špičky.

3. Troubu předehřejte na 100, horkovzdušnou na 80 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Sníh dejte do cukrářského sáčku a vytvářejte budoucí hlavičky hub – měly by mít průměr tři až pět centimetrů. Ke každé vytvarujte i nožku houby. Pečte nebo spíš sušte v troubě asi hodinu (může to ale trvat i déle, záleží na výkonu trouby i na vlhkosti vzduchu); teplotu můžete ještě snížit. Houby by měly být na dotek úplně suché.

4. Rozpusťte oba druhy čokolády, každý zvlášť. Plochým nožem nebo stěrkou naneste na spodek kloboučků tu tmavou a nechte ji při pokojové teplotě ztuhnout. Pak houby přetřete bílou čokoládou a párátkem vytvořte na spodu kloboučku ,lupeny‘, tedy čárky vedené od středu ke krajům. Čokoládou připevněte i nožky ke kloboučkům.

Lanýže:
1. Čokoládu vložte do misky. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu a přelijte jí čokoládu. Po deseti minutách promíchejte, aby se vše spojilo. Směs by pak měla asi dvacet minut chladnout.

2. Vmíchejte mandle a dejte je do chladničky ztuhnout. Poté vykrajujte tvořítkem nebo lžičkou kuličky a trochu je v dlaních rozválejte, aby získaly nepravidelný kulovitý tvar jako lanýže. Položte je na voskovaný papír ve vzduchotěsné nádobě; před použitím lanýže pocukrujte.

Roláda:
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pekáček nebo plech o rozměrech zhruba 30 × 42 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky šlehejte elektrickou metlou asi čtyři až pět minut, až zbělají a zpění.

2. Bílky vyšlehejte v jiné misce do polotuha; stačí minuta nebo dvě. Pak postupně přisypávejte cukr a vyšlehávejte lesklý a pevný sníh.

3. Stěrkou vetřete k ušlehaným bílkům žloutky. Navrch prosijte kakao a mouku (případně kokos) a jemně je vetřete do sněhu.

4. Vlijte směs do pekáče a pečte devět až deset minut. Jakmile je těsto na dotek pružné, vyjměte ho z trouby a překlopte na mřížku pokrytou pečicím papírem. Sloupněte ten, který byl vespod, a nechte roládu úplně vychladnout.

5. Teď je na řadě krém: V misce změkčete želatinu ve vodě a dejte ji na pět minut stranou. Bílou čokoládu rozmixujte na drobné kousky. V kastrůlku zahřejte 200 ml smetany a přilijte k ní želatinu; asi za půl minuty by se měla rozpustit. Směs přidejte do mixéru k čokoládě a prošlehejte na krém. Nádobu s krémem přetáhněte fólií a uložte na dvacet minut do ledničky. Zbylou smetanu ušlehejte do tuha a vetřete k vychlazenému krému.

6. Těsto položte na čistou utěrku na pracovní ploše a potřete nejprve rumem a pak krémem, případně ještě posypte kokosem. Roládu z kratší strany opatrně srolujte, pevně zabalte do utěrky, upevněte kolíčky a dejte aspoň na dvě hodiny do chladničky, nejlépe na plechu.

Poleva:
1. V malé silnostěnné pánvi nebo kastrůlku rozehřejte na středním ohni cukr, vodu a sirup tak, aby se cukr rozpustil; neustále promíchávejte. Potom zvyšte teplotu a prudce směs svařte. Krystalky na stěnách kastrůlku stírejte štětcem namočeným ve vodě. Vařte pět minut.

2. Ušlehejte bílky do polotuha; trvá to zhruba dvě minuty. Pomalu vsypte zbylou lžíci cukru a zašlehejte ji. Šlehač nechte běžet na střední rychlost a – opatrně, po stěnách nádoby – k bílkům přilijte cukrový sirup. Zvyšte rychlost, přidejte vanilku a šlehejte asi sedm minut; výsledkem by měl být velmi lesklý a hladký sníh.

Sladké finále:
Roládu vyjměte z chladničky a vybalte. Zoubkovaným nožem šikmo seřízněte oba konce. Ten hezčí pak naaranžujte na roládu, aby vypadala jako silná větev se sukem. Na servírovacím talíři dezert pokryjte polevou a ozdobte. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Elegantní rolády

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Chystám se ho dělat poprvé v životě a doufám, že se povede...potřebuju ho na školní francouzskou besídku, recept je totiž od Keltů převzat Francouzi...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/05, str.60
Obrazek uzivatele
piekla som ho včera, dnes som naň dávala polevu a naaranžovala som ho tak, že vyzerá ako ozajstné poleno :-D Ja som sa rozhodla pre svetlé cesto a tmavý krém a výsledok bol vzhľadom na moje pekárske zručnosti fantastický! Vrele odporúčam!!

Přidat komentář