
Pagáče & liptovská pomazánka
Sladké zákusky mohou přinést vaši hosté, vy je na oplátku překvapte slanými pagáči. Jsou skvělé k vínu i pivu a můžete je jíst jen tak či plnit vyšlehanou brynzou. Těst a receptů na pagáče je mnoho, my vám nabízíme rodinný recept paní Evy Kulové z Popradu.
Ingredience
- 3 hrnky hladké mouky + navíc na vyvalování
- 2 natlačené hrnky strouhaných brambor (varný typ C), vařených ve slupce
- 2/3 hrnku mléka, vlažného
- 2/3 hrnku rostlinného oleje
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 1 lžička soli
- 3/4 kostky droždí + špetka cukru
- hrubá sůl, kmín, sezam na posypání
- 200 g brynzy vyšlehané se 100 g změklého másla, 1 menší cibulí, nakrájenou najemno, a 1–2 lžícemi mleté sladké papriky
NA POMAZÁNKU
Příprava jídla
1 Droždí utřete s cukrem, promíchejte s trochou mléka a nechte vzejít kvásek.
2 Smíchejte mouku, brambory, kvásek, vejce, olej a sůl a postupně přilévejte zbylé mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které by mělo být o něco řidší než na buchty. Je-li třeba, přidejte mouku. Těsto moc nepropracovávejte, jinak kvůli bramborám zřídne. Nechte asi půl hodiny kynout.
3 Potom ho třikrát, vždy po 20 minutách jemně rozválejte na užší obdélník a třikrát přeložte do bochníku, podobně jako listové těsto. Nakonec ho rozválejte na plát silný zhruba 3 cm a z těsta vypichujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte solí a kmínem a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut dozlatova. Po vychladnutí plňte pomazánkou.
NĚCO NAVÍC
Do pomazánky můžete dát méně másla a přimíchat trochu zakysané smetany. Pagáče lze před naplněním zamrazit a pak rozpéct či ohřát v mikrovlnce, radí autorka receptu.
Přidat komentář