Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chodské koláče babičky Petra Kotačky

Petr Kotačka vede spolu se svou maminkou pekařství ve Staňkově. Na jeho koláče se vyplatí zajet, a to i přesto, že si je právě teď můžete podle jeho receptu upéct doma...

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
77 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 25 g čerstvého droždí
    • 100 g krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky
    • cca 250 ml vlažného mléka
    • 125 g másla, rozpuštěného
    • 1 malé vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
    • špetka soli
    • tvarohová, povidlová a maková náplň (viz Náplně)
    • hrst loupaných mandlí na ozdobení

    NA POLEVU

    • 300 ml zakysané smetany
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • vanilkový cukr a tuzemák podle chuti

Příprava jídla

1 Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

2 Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.

3 Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

4 Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.

5 Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.

6 Po upečení ještě zatepla zakapejte směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

NÁPLNĚ

  • Tvarohová náplň: Utřete 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a nařeďte smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
  • Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujte a dochuťte trochou rumu.
  • Maková náplň: Promíchejte 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápněte trochu rumu, zalijte vařící vodou a nechte vychladnout.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Litý kynutý koláč

Tlačené koláče

Slavnostní koláčky

Valašské hrušťáky

Kynuté koláče

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

REKLAMA

Přidat komentář