Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chodské koláče babičky Petra Kotačky

Petr Kotačka vede spolu se svou maminkou pekařství ve Staňkově. Na jeho koláče se vyplatí zajet, a to i přesto, že si je právě teď můžete podle jeho receptu upéct doma...

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
93 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 25 g čerstvého droždí
    • 100 g krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky
    • cca 250 ml vlažného mléka
    • 125 g másla, rozpuštěného
    • 1 malé vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
    • špetka soli
    • tvarohová, povidlová a maková náplň (viz Náplně)
    • hrst loupaných mandlí na ozdobení

    NA POLEVU

    • 300 ml zakysané smetany
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • vanilkový cukr a tuzemák podle chuti

Příprava jídla

1 Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

2 Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.

3 Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

4 Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.

5 Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.

6 Po upečení ještě zatepla zakapejte směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

NÁPLNĚ

  • Tvarohová náplň: Utřete 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a nařeďte smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
  • Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujte a dochuťte trochou rumu.
  • Maková náplň: Promíchejte 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápněte trochu rumu, zalijte vařící vodou a nechte vychladnout.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Litý kynutý koláč

Tlačené koláče

Slavnostní koláčky

Valašské hrušťáky

Kynuté koláče

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Jako od maminky

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Přidat komentář