
Litý kynutý koláč
Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk.
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 20g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 80 g másla, rozpuštěného
- špetka soli
- ovoce podle sezony (my použili švestky)
- 80 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 50 g marcipánu
NA MARCIPÁNOVOU DROBENKU
Příprava jídla
1 Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek.
2 Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.
3 Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
4 Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.
NĚCO NAVÍC
Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Anna Bohačíková
4. Listopad 2014 09:50
Anežka Lejsalová
22. Červenec 2018 10:44
Lucia Boriková
13. Říjen 2018 12:08