Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Litý kynutý koláč

Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
130 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: na 1 plech
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    • 300 g polohrubé mouky
    • 50 g krupicového cukru
    • 250 ml vlažného mléka
    • 20g čerstvého droždí
    • 2 žloutky
    • 80 g másla, rozpuštěného
    • špetka soli
    • ovoce podle sezony (my použili švestky)

    NA MARCIPÁNOVOU DROBENKU

    • 80 g hrubé mouky
    • 50 g másla
    • 50 g krupicového cukru
    • 50 g marcipánu

Příprava jídla

1 Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek.

2 Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

4 Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní koláčky

Chodské koláče babičky Petra Kotačky

Valašské hrušťáky

Tlačené koláče

Kynuté koláče

Husí hody

24x švestky nasladko

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč jsem v létě dělala často,lze použit i odkapané zavařené ovoce(ananas.meruňky,brosskve a pod.)Na přípravě není co pokazit-doporučuji i nezkušeným mladým ženam.
Obrazek uzivatele
Dělala jsem ho mnohokrát s rúzným ovocem i obměnami. Místo másla jde použít sádlo, pro lidi co nemůžou laktózu jsem místo mléka dala rýžový nápoj a do drobenky kokosový olej a vždy byl koláč skvělý.
Obrazek uzivatele
Super jednoduchý recept pre všetkých, ktorí sa boja kysnutého cesta. Po vyliatí na plech sa môže zdať, že je cesta veľmi málo, ale krásne podkysne a je ho presne toľko, koľko treba. :)

Přidat komentář