Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slavnostní koláčky

Nejlepší pohoštění pro svatební hosty!

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
33 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: na 4-5 plechů
Doba přípravy: Více než hodinu
PT7M
Pečení 0:07
Koláč Česká

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 sáček (7 g) sušeného droždí
    • 3 žloutky + 1 vejce na potření
    • kůra z 1 biocitronu
    • 1 lžička vanilkové esence
    • 100 ml mléka
    • 25 ml rumu tuzemáku
    • 250 g másla
    • náplně (viz Vyberte si náplň)
    • rozinky a mandle na ozdobení

    NA DROBENKU

    • 80 g krupicového cukru
    • 80 g másla
    • 100 g polohrubé mouky

    NA MÁSLOVORUMOVOU LÁZEŇ

    • 250 g másla
    • 250 ml rumu tuzemáku

    NA OBALENÍ

    • cca 500 g moučkového cukru smíchaného se 2 sáčky vanilkového cukru

Příprava jídla

1 Mouku vsypte do mísy, přidejte cukr a droždí, promíchejte a zapracujte žloutky, kůru, vanilkovou esenci, mléko, rum a změklé máslo. Těsto bude zpočátku dost řídké a lepivé, ale nechte ho asi 10 minut stát, zhoustne a bude se s ním krásně pracovat.

2 Těsto hned vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru 2,5 cm. Rozmístěte je na plech, prstem do každého udělejte důlek na náplň a potřete je rozšlehaným vejcem.

3 Náplně dejte do cukrářského sáčku (nebo do pevného plastového sáčku s ustřiženým rohem) a plňte koláčky. Náplň by měla tvořit 50 % hmotnosti koláčků, u tvarohových i více, tak jí nešetřete. Pak přitiskněte drobenku.

4 Pečte dozlatova cca 7 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Koláčky nechte vychladnout a máčejte je v másle svařeném s rumem (nejlépe to jde v cedníku nebo odpěňovačkou). Nechte asi 20 minut stát a pak obalujte v moučkovém cukru.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

VYBERTE SI NÁPLŇ

MAKOVÁ NÁPLŇ
Svařte 100 ml mléka s lžící medu, lžící tuzemáku, 2 lžícemi moučkového cukru, lžičkou skořice a špetkou mletého hřebíčku. Přidejte 100 g mletého máku a 2 minuty za stálého míchání na mírném plameni vařte. Přidejte 1–2 lžíce mletých piškotů (náplň zahustí a nebude vám z koláčků utíkat). Makové koláčky zdobte mandličkami.

POVIDLOVÁ NÁPLŇ
200 g švestkových povidel zahřejte, přidejte lžíci tuzemáku, lžičku mleté skořice a cca 3 lžíce mletých dětských piškotů či mletého perníku na strouhání. Cílem je hustá pevná náplň, povidla mívají tendenci vytéct.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ
Svařte 100 ml mléka, lžíci tuzemáku, lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, lžíci moučkového cukru a lžičku mleté skořice. Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku vařte, až začne směs houstnout. Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů.

JABLKOVÁ NÁPLŇ
3 větší neoloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce, zasypte lžící cukru, přidejte lžičku mleté skořice, trochu strouhané citronové kůry, lžičku citronové šťávy, 2 lžíce vody, vše přiveďte k varu a asi 15 minut vařte do úplného změknutí. Nahrubo rozmixujte a zahustěte 2–3 lžícemi mletých dětských piškotů.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ
250 g tučného tvarohu (v kostce) zalijte 20 g rozpuštěného másla, přidejte 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo lžičku vanilkové esence, strouhanou kůru z 1/2 biocitronu a vyšlehejte (směs by měla být tuhá!). Případně trochu doslaďte (myslete ale na to, že koláčky se ještě budou obalovat v cukru) a vmíchejte 1/2 sáčku vanilkového pudinku nebo stejné množství kukuřičného škrobu. Koláčky zdobte rozinkami naloženými nebo krátce povařenými v rumu tuzemáku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Litý kynutý koláč

Tlačené koláče

Valašské hrušťáky

Chodské koláče babičky Petra Kotačky

Kynuté koláče

Vaše sladké ano

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

5x ořechová náplň pro sladké pečení

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Přidat komentář