
Nadívaná kuřátka s granátovým jablkem
Jedno malé kuře vystačí pro jednu až dvě osoby. Na talíř ho servírujte rozpůlené, vypadá to velmi efektně, obzvlášť s nádivkou s rudými jadérky granátového jablíčka.
Vydání: 2012/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy:
Pečení: 40 minut
Pečení: 40 minut
P
Ingredience
- 100 g kuskusu
- 180 ml horkého drůbežího vývaru
- 2 stroužky česneku, drcené
- 2 lžíce karamelizované cibulky (viz Praktické tipy navíc)
- 80 g mandlí, nasekaných na nudličky, nebo piniových semínek
- hrst mátových lístků
- hrst hladkolisté petrželky
- 3 granátová jablka, vyloupaná jadérka a zachycená šťáva
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- 4 jarní kuřátka, omytá (viz Praktické tipy navíc)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 10 snítek čerstvého tymiánu
- 125 ml balzamikového octa
- 45 g třtinového cukru
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Do mísy vsypte kuskus a zalijte ho horkým drůbežím vývarem. Nechte 10 minut nabobtnat a pak ho načechrejte vidličkou. Vmíchejte do něj 2/3 granátových jadérek, česnek, karamelizovanou cibulku, mandle a mátu. Osolte, opepřete a znovu promíchejte.Takto připravenou nádivkou naplňte kuřata, v místě plnění je obvažte kuchyňským provázkem, aby nádivka nevytekla; provázkem stáhněte i překřížená stehna.
2 Kuřátka potřete olejem, osolte, opepřete, poklaďte snítkami tymiánu a dejte je do pekáče prsíčky dolů. Prošlehejte zachycenou granátovou šťávu, ocet a cukr a směs nalijte na kuřátka.
3 Pečte 25 minut, pak kuřátka obraťte a dopékejte z druhé strany dalších cca 15 minut. Při podávání je posypte zbylými granátovými jadérky.
PRAKTICKÉ TIPY NAVÍC
1 Jarní kuřátka váží kolem 400 g. Koupíte je v supermarketech (například Interspar, Billa nebo Albert) a také v Makru. K dostání jsou i na farmářských tržištích a na www.jehnecimaso.cz.
2 Karamelizovanou cibulku prodávají v Marks & Spencer (340 g za 81,90 Kč) nebo si ji sami připravte doma. Nakrájejte na kolečka 4 cibule. V hrnci rozehřejte 2 lžíce slunečnicového či olivového oleje, vhoďte cibuli, stáhněte oheň na mírný a asi 10–15 minut cibuli opékejte doměkka a dozlatova. Přidejte 2–3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balzamikového octa, osolte, zvyšte plamen a míchejte ještě asi 5 minut, až cibulka zkaramelizuje.
2 Kuřátka potřete olejem, osolte, opepřete, poklaďte snítkami tymiánu a dejte je do pekáče prsíčky dolů. Prošlehejte zachycenou granátovou šťávu, ocet a cukr a směs nalijte na kuřátka.
3 Pečte 25 minut, pak kuřátka obraťte a dopékejte z druhé strany dalších cca 15 minut. Při podávání je posypte zbylými granátovými jadérky.
PRAKTICKÉ TIPY NAVÍC
1 Jarní kuřátka váží kolem 400 g. Koupíte je v supermarketech (například Interspar, Billa nebo Albert) a také v Makru. K dostání jsou i na farmářských tržištích a na www.jehnecimaso.cz.
2 Karamelizovanou cibulku prodávají v Marks & Spencer (340 g za 81,90 Kč) nebo si ji sami připravte doma. Nakrájejte na kolečka 4 cibule. V hrnci rozehřejte 2 lžíce slunečnicového či olivového oleje, vhoďte cibuli, stáhněte oheň na mírný a asi 10–15 minut cibuli opékejte doměkka a dozlatova. Přidejte 2–3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balzamikového octa, osolte, zvyšte plamen a míchejte ještě asi 5 minut, až cibulka zkaramelizuje.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Evíček Hopsavý
27. Prosinec 2014 21:45