
Hruškový závin s marcipánem a mandlemi
Do této variace na klasický štrúdl jsme se zamilovali. Pokud si chcete dát práci s taženým těstem nebo máte jiné oblíbené, náplň klidně zarolujte do něj.
Ingredience
- 2 pláty rozváleného listového těsta
- 8 hrušek, oloupaných a zbavených jádřinců
- šťáva z 1 citronu
- krupicový cukr podle chuti
- špetka tlučeného hřebíčku
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 50 g marcipánu, nakrájeného na kostičky
- 50 g loupaných mandlí, nasekaných nahrubo
- vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
- šlehačka k podávání (nemusí být)
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Hrušky nakrájejte na čtvrtky a ty pak na plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a smíchejte je s cukrem, špetkou hřebíčku, pudinkovým práškem, marcipánem a s nasekanými mandlemi.
2 Směs rozdělte na pláty listového těsta. Jeho okraje potřete vejcem, po délce je přehněte přes náplň a spojte. Uzavřete oba konce, ohněte je dolů a záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vejcem a na vrchu těsta udělejte špičkou nože 4 malé dírky, aby mohla unikat pára.
3 Pečte asi 35–40 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Závin můžete navíc ozdobit šlehačkou.
Přidat komentář