
Malinové makronky
Pečení: 10-12 minut
Ingredience
- 115 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
- 150 g moučkového cukru
- 90 g bílků (asi 3 bílky)
- 50 g krupicového cukru
- červené (nebo přímo růžové) potravinářské barvivo (dobře funguje gelové, ale stačí i práškové Kovandovi)
- 200 g mascarpone
- 20 g změklého másla
- 200 g mražených nebo čerstvých malin
- 1 lžíce moučkového cukru
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
2 Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.
3 Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily).
4 Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit).
5 Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.
Recept na makronky jsme získali od Zuzany Dvořákové. Pokud se vám s makronkami nechce dělat, můžete si je od ní na jejím webu www.domacilaskominy.estranky.cz objednat. Jsou božské!
NĚCO NAVÍC
- Bílky před šleháním nechte aspoň 24 hodin odležet. Odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější.
VYBERTE SI SKOŘÁPKU...
OŘECHOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Smíchejte 50 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 60 g jemně mletých vlašských ořechů (lepší jsou opražené) a 1 lžičku kakaa holandského typu a postupujte stejně jako v receptu na malinové makronky (tj. směs dejte do mixéru, promixujte na co nejjemnější prášek, prosejte…)
KAKAOVÉ MAKRONKY
Potřebovat budete stejné suroviny jako na malinové makronky, jen vynechte barvivo. Ke směsi mandlové mouky a cukru navíc přidejte 1 lžíci kakaa holandského typu a dál postupujte podle návodu.
VYBERTE SI NÁPLŇ...
VANILKOVÁ S BÍLOU ČOKOLÁDOU
Vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku zamíchejte do 100 g smetany ke šlehání, přiveďte k varu a smetanou přelijte 200 g co nejkvalitnější bílé čokolády nalámané na malé kousky. Nechte minutku stát, pak promíchejte. Nechte přes noc v ledničce ztuhnout. Pokud je směs i po vychlazení příliš tekutá, lehce ji našlehejte, zpevní se. Makronky plňte, slepujte a pak dejte do chladničky uležet aspoň na 24 hodin.
TMAVÁ ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ
Přiveďte k varu 150 g smetany ke šlehání a pak jí přelijte 150 g tmavé čokolády nalámané na kousky (pokud dáváte přednost mléčné čokoládě, tak Zuzana Dvořáková doporučuje poměr 200 g čokolády na 100 g smetany). Směs můžete doplnit kapkou rumu, whisky nebo jiného oblíbeného alkoholu či ,vánočním‘ kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček atp. Rozmíchejte dohladka. Jakmile směs vychladne a dosáhne krémové konzistence, můžete plnit skořápky.
Přidat komentář