
Išelské karty
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 200 g másla, nakrájeného na kostky
- 100 g moučkového cukru
- 80 g mandlí, oloupaných a najemno namletých
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 1 žloutek
- tmavá čokoládová poleva
- vyválený marcipán nebo mandle či půlky vlašských ořechů na ozdobení
- 100 g vlašských ořechů, namletých
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce meruňkového džemu
- 1–2 lžíce rumu tuzemáku
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Do prosáté mouky přisypte kakao, přidejte kostky másla, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte aspoň na hodinu odpočinout do lednice.
2 Z těsta vyválejte 0,5 cm silný plát a formičkami z něj vykrajujte tvary (my jsme zvolili obdélníky, které vypadají jako karty, ale můžete vykrájet kolečka, hvězdičky…). Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v mírně vyhřáté troubě 8 minut podle velikosti. Nechte vychladnout.
3 Mezitím si připravte náplň. Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny, přidejte meruňkový džem, rum a ořechy. Krémem slepujte upečené tvary cukroví. Na závěr dortíčky polijte čokoládovou polevou a ozdobte tvary vykrájenými z marcipánu, oloupanou mandlí nebo půlkou ořechu.
Přidat komentář