Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka v květináči
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4 květináčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4775 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 456 g
Tuky 251 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S naší netradiční vánočkou budete mít zaručeně úspěch! Hliněné květináčky si pak vaši blízcí užijí na podobné kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.

Suroviny

máslo 150 g
změklé
droždí čerstvé 30 g
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 na potření
loupané a nasekané
sůl 1 špetka
anýz ½ ČL
mletý, lze vynechat
smetana 150 ml
na vymaznání květináčů

Postup

1

Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.

2

Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.

PEČENÍ V KERAMICE
Hliněné květináčky můžete používat opakovaně, jen počítejte s tím, že časem ztmavnou a póry se budou zanášet. Myjte je vlažnou vodou bez saponátu a před pečením je nechte několik hodin, nejlépe přes noc, namočené. Pokud je květináč hodně znečištěný, naplňte ho vodou s rozpuštěnou jedlou sodou a trochou octa a aspoň hodinu vyvářejte v troubě. Pozor – než nádobky uložíte do kredence, měly by být dokonale suché. Vlhké by snadno chytily plíseň. A ještě jedno upozornění: změny teplot by měly být pozvolné; kdybyste dali studený květináč do rozpálené trouby, popraskal by, a totéž platí o prudkém zchlazení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

30.09.2008 07:16
Já pekla vánočky již dvakrát , pomáhala mi má tehdy osmoletá dcera. Je to velmi jednoduchéa konečný efekt úžasný. Koupila jsem si květináčky po 9,- Kč v květinářství, poprvé jsem je nechala vyvyařit 20min. ve vodě a pak jsem je pro jistotu ještě půl hodiny nechala v troubě na 200stupňů. Dcera je dávala ve škole jako vánoční dárečky, zabalily jsme je s květináčky do celofánu, ovázaly stužkou, na kterou jmse navlékly usušené plátky pomerančů a jablek. Vypadalo to moc dobře.
06.08.2008 07:48
Já bych podotkla, že pokud se někdo bojí péct v květináči, možná by bylo řešení v tom, že pečícím papírem nevyložím jen dno květináče, ale i boky.A kdyby si chtěl někdo opravdu vyhrát, může papír, který by mohl trčet nad okraj květináče, třeba ozdobně vystříhat. Tajže těsto do styku s květináčem nepřijde a ještě nadělá parádu. To mě jen tak napadlo při čtení diskuze jestli péct v květináčích nebo ne.
06.01.2008 14:36
Tento recept jsem vyzkoušela a dala jsem je přátelům k Vánocům. Byli nadšení a vypadalo to fantasticky. Vánočka v květináči byla vynikající i na chuť. Doporučuji.
25.12.2007 19:36
No, nejsem si jistý, že jsou květináče na kytky vhodné nádobí na pečení. Máte nějakou představu o tom, jaké látky (např.těžké kovy) by se do takového pečiva mohly z nádob, které nejsou vůbec určeny pro styk s potravinami, dostat?
29.12.2007 16:35
já si myslím, že nikdo nesní takových vánoček vagón, aby se musel obávat nějaké zdravotní újmy...a taky si myslím, že jde o variaci na pečení v římském hrnci a ty většinou pocházejí ze stejných keramiček
30.12.2007 07:20
Každému podle jeho chuti. Ale neodpustím si podotek, že římské hrnce se sice vyrábějí stejně jako květináče z keramické hlíny, ale u nich se bude (alespoň snad v Evropě) zdravotní nezávadnost sledovat (ty jsou určeny pro styk s potravinami = musí splňovat jiné normy, než květináče pro kytky). Určitě vám neřeknu nic nového, ale: keramická hlína se těží a může mít různé příměsi, které nejsou k lidskému tělu vždy přátelské - obsah těchto příměsí se u římských hrnců kontroluje, u květináčů nikoliv. Tím jsem jen rozvedl svůj původní příspěvek a nic dalšího už k tomu nemám. Jedině snad, že římský hrnec používám (pro jistotu) uvnitř glazovaný. Hezký nový rok.
01.01.2008 11:00
Souhlasím s vámi, taky bych nedala potravinu do květináče :-S Ale uznávám, že nápad je to zajímavý.
18.12.2008 16:15
Jé vidíte, a já myslela, že hlavní smysl pečení v římském hrnci je, že se před tím namočí do vody a ta se pak do potraviny vypařuje...

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč