Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánočka v květináči

S naší netradiční vánočkou budete mít zaručeně úspěch! Hliněné květináčky si pak vaši blízcí užijí na podobné kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4 květináčky
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 50-60 minut
PT20M
Pečení 0:20
Česká

Ingredience

Příprava jídla

1. Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.

2. Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.
 
PEČENÍ V KERAMICE
Hliněné květináčky můžete používat opakovaně, jen počítejte s tím, že časem ztmavnou a póry se budou zanášet. Myjte je vlažnou vodou bez saponátu a před pečením je nechte několik hodin, nejlépe přes noc, namočené. Pokud je květináč hodně znečištěný, naplňte ho vodou s rozpuštěnou jedlou sodou a trochou octa a aspoň hodinu vyvářejte v troubě. Pozor – než nádobky uložíte do kredence, měly by být dokonale suché. Vlhké by snadno chytily plíseň. A ještě jedno upozornění: změny teplot by měly být pozvolné; kdybyste dali studený květináč do rozpálené trouby, popraskal by, a totéž platí o prudkém zchlazení.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládové bonbony

Čokoládový ,salám'

Naložené mozzarelly

Jogurtové sušenky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
No, nejsem si jistý, že jsou květináče na kytky vhodné nádobí na pečení. Máte nějakou představu o tom, jaké látky (např.těžké kovy) by se do takového pečiva mohly z nádob, které nejsou vůbec určeny pro styk s potravinami, dostat?
Obrazek uzivatele
já si myslím, že nikdo nesní takových vánoček vagón, aby se musel obávat nějaké zdravotní újmy...a taky si myslím, že jde o variaci na pečení v římském hrnci a ty většinou pocházejí ze stejných keramiček
Obrazek uzivatele
Každému podle jeho chuti. Ale neodpustím si podotek, že římské hrnce se sice vyrábějí stejně jako květináče z keramické hlíny, ale u nich se bude (alespoň snad v Evropě) zdravotní nezávadnost sledovat (ty jsou určeny pro styk s potravinami = musí splňovat jiné normy, než květináče pro kytky). Určitě vám neřeknu nic nového, ale: keramická hlína se těží a může mít různé příměsi, které nejsou k lidskému tělu vždy přátelské - obsah těchto příměsí se u římských hrnců kontroluje, u květináčů nikoliv. Tím jsem jen rozvedl svůj původní příspěvek a nic dalšího už k tomu nemám. Jedině snad, že římský hrnec používám (pro jistotu) uvnitř glazovaný. Hezký nový rok.
Obrazek uzivatele
Souhlasím s vámi, taky bych nedala potravinu do květináče :-S Ale uznávám, že nápad je to zajímavý.
Obrazek uzivatele
Jé vidíte, a já myslela, že hlavní smysl pečení v římském hrnci je, že se před tím namočí do vody a ta se pak do potraviny vypařuje...
Obrazek uzivatele
Tento recept jsem vyzkoušela a dala jsem je přátelům k Vánocům. Byli nadšení a vypadalo to fantasticky. Vánočka v květináči byla vynikající i na chuť. Doporučuji.
Obrazek uzivatele
Já bych podotkla, že pokud se někdo bojí péct v květináči, možná by bylo řešení v tom, že pečícím papírem nevyložím jen dno květináče, ale i boky.A kdyby si chtěl někdo opravdu vyhrát, může papír, který by mohl trčet nad okraj květináče, třeba ozdobně vystříhat. Tajže těsto do styku s květináčem nepřijde a ještě nadělá parádu. To mě jen tak napadlo při čtení diskuze jestli péct v květináčích nebo ne.
Obrazek uzivatele
Já pekla vánočky již dvakrát , pomáhala mi má tehdy osmoletá dcera. Je to velmi jednoduchéa konečný efekt úžasný. Koupila jsem si květináčky po 9,- Kč v květinářství, poprvé jsem je nechala vyvyařit 20min. ve vodě a pak jsem je pro jistotu ještě půl hodiny nechala v troubě na 200stupňů. Dcera je dávala ve škole jako vánoční dárečky, zabalily jsme je s květináčky do celofánu, ovázaly stužkou, na kterou jmse navlékly usušené plátky pomerančů a jablek. Vypadalo to moc dobře.

Přidat komentář