Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sulc

Sulc je skvělý i samotný jen s nakládanou zeleninou, ale my ho máme nejraději pěkně opepřený s cibulí a octem.

Vydání: 2013/1
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 120 minut
PT40M
Vaření 0:40
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 2 střední nebo 3 malá vepřová kolena
    • divoké koření: 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
    • 2 cibule, oloupané + k podávání
    • 1/2 celeru, 2 mrkve a 1 petržel
    • 2 lžíce octa (kvasného lihového)
    • sůl
    • 5 nakládaných okurek, pokrájených
    • 2 vejce, vařená natvrdo a pokrájená
    • svazek hladkolisté petrželky
    • beraní rohy a chléb k podávání

Příprava jídla

1 Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu. Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit). Přeceďte a vývar uchovejte.

2 Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s petrželkou.

3 Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti). Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky. Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy. Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).

4 Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem; doplnit ho můžete kolečky cibule.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená kolena

Šunkový aspik

Zázvorová šunka s kumquaty

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

REKLAMA

Přidat komentář