Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Tartiflette

Popis receptu: 

Neexistuje jediný „správný“ předpis na tartiflette, i když v každé savojské vesnici vám budou tvrdit, že správný je jen ten jejich. Tartiflette může být takhle ve vrstvách, nebo s bramborami na kostičky osmaženými také na pánvi a pak překryté sýrem a zapečené nebo dokonce se sýrem přidaným rovnou na pánev, takže se ušetří spousta nádobí. Klidně experimentujte: dokud jsou základem brambory, cibule, slanina a navrch reblochon, je na vás, jak to zkombinujete.

Autor: Martin Svoboda
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    • 6 středně velkých salátových brambor nakrájených na tenké plátky – nezdržujte se loupáním, maminka říkala, že slupka je zdravá – když mohu, používám hezké brambory s červenou slupkou
    • 2 cibule nakrájené na půlměsíčky
    • 2 rozdrcené stroužky česneku
    • 2 hrsti pancetty nebo slaniny – libovější oravská slanina poslouží dobře (ale velkorysé hrsti!)
    • 1 sýr reblochon (rozkrojený naplocho na poloviny – fakticky potřebujete jen spodní nebo horní polovinu s kůrkou, a také řádnou vrstvou krémovitého prostředku). Znalci milují do zlata vypečenou kůrku na vrchu tartilflette. Údajně Hermadur také poslouží, ještě jsem nevyzkoušel, jen nevím, co se stane s bílou plísní při zapékání.
    • trocha olivového oleje nebo másla
    • něco soli
    • pár otoček pepřového mlýnku
    • 1 láhev bílého vína

Příprava jídla

  • Brambory nakrájené na plátky uvaříme v osolené vodě na „al dente“, slijeme a odložíme stranou.
  • Mezitím na pánvi smažíme cibulku s česnekem na trošce oleje nebo másla do měkka (tukem šetřte, něco se vysmaží ze slaniny a sýr je také tučný). Přidáme slaninu a smažíme společně dokud slanina nezměkne a cibulka nezačne karamelizovat. Můžeme zalít trochou vína, to necháme vysmahnout skoro do sucha.
  • Do zapékací misky (můžeme ji lehce vytřít máslem – bude se lépe mýt) položíme vrstvu bramborových plátků, posypeme trochou slaniny s cibulí z pánve, lehce posolíme a opepříme (se solí opatrně, slanina i sýr jsou už slané).
  • Přidáme další vrstvu brambor, na ně zase slaninu a cibuli, okořeníme, a tak dále, dokud všechno nespotřebujeme nebo se miska nepřeplní. Poslední by měla být vrstva brambor. Na ni položíme půlku reblochonu, kůrkou nahoru. Pokud je miska větší, buď ho rozdělíme na kousky, nebo použijeme část druhé poloviny.
  • Zapékáme v předehřáté troubě asi na 220°C dokud se sýr nerozpustí, celá miska bublá a kůrka na povrchu zlátne.
  • Nechte chvilku vychladnout ať vám horký sýr nespálí jazyk! Se zbytkem vína naložte podle uvážení.
  • Dobrou chuť!
REKLAMA

Přidat komentář