Tartiflette

Tartiflette

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut

Suroviny

brambory 6 ks
větší, salátové
cibule 2 ks
česnek 2
pancetta 2
lze nahradit slaninou
olivový olej
sůl špetka
pepř špetka
víno bílé 1 ks
  • Brambory nakrájené na plátky uvaříme v osolené vodě na „al dente“, slijeme a odložíme stranou.
  • Mezitím na pánvi smažíme cibulku s česnekem na trošce oleje nebo másla do měkka (tukem šetřte, něco se vysmaží ze slaniny a sýr je také tučný). Přidáme slaninu a smažíme společně dokud slanina nezměkne a cibulka nezačne karamelizovat. Můžeme zalít trochou vína, to necháme vysmahnout skoro do sucha.
  • Do zapékací misky (můžeme ji lehce vytřít máslem – bude se lépe mýt) položíme vrstvu bramborových plátků, posypeme trochou slaniny s cibulí z pánve, lehce posolíme a opepříme (se solí opatrně, slanina i sýr jsou už slané).
  • Přidáme další vrstvu brambor, na ně zase slaninu a cibuli, okořeníme, a tak dále, dokud všechno nespotřebujeme nebo se miska nepřeplní. Poslední by měla být vrstva brambor. Na ni položíme půlku reblochonu, kůrkou nahoru. Pokud je miska větší, buď ho rozdělíme na kousky, nebo použijeme část druhé poloviny.
  • Zapékáme v předehřáté troubě asi na 220°C dokud se sýr nerozpustí, celá miska bublá a kůrka na povrchu zlátne.
  • Nechte chvilku vychladnout ať vám horký sýr nespálí jazyk! Se zbytkem vína naložte podle uvážení.
  • Dobrou chuť!

Obchod Apetit