
Uživatelský
recept
recept
Džem ze šťávy rakytníku
Popis receptu:
Rakytník - léčivé bobule podzimu. Například jeden kilogram plodů rakytníku pokrývá téměř půlroční spotřebu vitamínů C a D. Rakytník je nejpraktičtější setřást ze stromů po prvních mrazech. Pokud je ovšem období bez mrazů, nezbývá než větvičky s plody ostříhat a uložit do mrazáku. Ale pozor na opakované zamrazení, rakytník ztrácí nejen barvu a trpkost, ale i léčebné vlastnosti.
Autor: Dáša Málková
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut
Ingredience
-
Suroviny:
2 kg rakytníku
2 kg cukru krupice
2 balíčky Dr.Oetker 2:1
Příprava jídla
Postup
Příprava rakytníku:
Ostříhané větvičky s plody uložit do mrazáku.
Když jsou plody zmrzlé obereme je od větviček a necháme v míse rozmrznout.
Další den: Rozmrazené plody propláchneme studenou vodou (odstraníme drobné větvičky, lístky apod.).
Plody umeleme v mašince na ovoce. Vylisovaná semena, slupky a jiné zbytky sušíme k dalšímu případnému využití. Šťávu z plodů přivedeme k varu, přidáme cukr a Dr.Oetker 2:1. Rakytník je velmi kyselý, proto vůbec nebude vadit, když se přidá více než 1:1 cukru. Provedeme zkoušku na talířek, dále pomocí trychtýře přelijeme do zavařovacích sklenek. Sklenky na 5 minut otočíme dnem vzhůru, potom otočíme zpět a přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Rakytníkový džem je také vynikající v horkém černém čaji.
Přeji dobrou chuť !
Přidat komentář